Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Tankujte s klidem do plné. Benzín i nafta už levnější nebudou

Lukáš Kovanda: Tankujte s klidem do plné. Benzín i nafta už levnější nebudou
Profimedia
Lukáš Kovanda

V příštím týdnu je ale třeba již počítat se stagnací cen paliv. Důvodem je růst cen ropy Brent, jenž nastal v důsledku předvčerejšího masivního raketového útoku Íránu na Izrael.

Reklama

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, ceny klesají už od poloviny července, v uplynulém týdnu se u benzinu snížily o 12 haléřů a u nafty o 14 haléřů. Ve středu stál nejprodávanější Natural 95 v průměru 35,16 koruny za litr a nafta 33,45 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Benzin byl naposledy levnější v říjnu 2021, nafta loni na konci července.

V příštím týdnu je ale třeba již počítat se stagnací cen paliv. Důvodem je růst cen ropy Brent, jenž nastal v důsledku předvčerejšího masivního raketového útoku Íránu na Izrael. Česká koruna navíc i v důsledku právě zvýšení napětí na Blízkém východě vůči dolaru oslabuje, což jen zvýší tlak na ukončení dosavadního poklesu cen pohonných hmot v ČR. Mezinárodní investoři totiž v obavě z rozhořené velké blízkovýchodní války přesunují peníze z rizikovějších aktiv, jako je právě koruna, do těch vůbec nejbezpečnějších, za jaké se obecně považují zlato nebo dolar či dluhopisy americké vlády.

Lukáš Kovanda: Levnější benzin byl v Česku naposledy před válkou na Ukrajině

Lukáš Kovanda: Levnější benzin než teď byl v Česku naposledy před válkou na Ukrajině

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, benzin stojí v průměru 35,48 koruny za litr a nafta 33,73 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil za poslední týden o 52 haléřů a nafta o 53 haléřů. 

Přečíst článek

Ropa zase míří vzhůru v důsledku obav z možného ohrožení jejích dodávek z blízkovýchodního regionu. Izrael nyní Íránu hrozí odvetou, přičemž je možné, že zaútočí i na íránská ropná zařízení.

Reklama

Investoři zatím ovšem spíše vyčkávají, jaký bude další průběh íránsko-izraelského konfliktu a jak rozsáhlé bude zapojení dalších mocností v čele s USA. Pokud by konflikt přerost v trvalejší závažný konflikt, dočkáme se mnohem výraznějšího růstu cen ropy, ale také pohonných hmot v Česku. Koruna by citelněji oslabila, zlato dále zdražilo. Investory ale zatím uklidňuje vzpomínka na dubnový útok Teheránu na izraelské cíle, který žádné závažnější otřesy trhů nezpůsobil.

Další texty ekonoma Lukáše Kovandy

Počet elektromobilů na silnicích v Norsku poprvé překonal počet benzinových aut

V Norsku už jezdí víc elektromobilů než aut s benzinovým pohonem

Počet elektromobilů na norských silnicích poprvé překonal počet aut s benzinovým motorem, oznámil norský úřad pro informace o silničním provozu (OFV).

Přečíst článek

Toyota odkládá start výroby elektromobilů v USA

Toyota začne v USA vyrábět elektroauta později, než byl plán. Pozdržení je záměrné

Japonská automobilka Toyota Motor o několik měsíců odložila zahájení výroby elektromobilů ve Spojených státech. S odvoláním na mluvčího podniku o tom informuje agentura Bloomberg. Serveru BBC mluvčí firmy řekl, že Toyota reaguje na zpomalování celosvětové poptávky po elektromobilech.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ceny benzinu - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Vládní fiasko. Benzin atakuje rekordní ceny i přes snížení daní

Přečíst článek
Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Lukáš Kovanda: Špatné zprávy pro řidiče. Čekají je druhé nejdražší prázdniny historie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme