Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Trump prezidentem. Pro Evropu stejně ničivý scénář jako energetická krize

Trump na akci v Pensylvánii 39 minut v kuse „tančil“
ČTK
Lukáš Kovanda

Šance Harrisové na vítězství výrazně klesají, jsou nejnižší od Bidenova odstoupení z klání o Bílý dům. Pravděpodobnost Trumpova triumfu je nyní 60procentní, pro evropskou ekonomiku to rozhodně není dobrá zpráva.

Reklama

Šance Kamaly Harrisové na dobytí Bílého domu jsou dnes podle predikční platformy PredictIt nejnižší od letošního 21. července, kdy z prezidentského klání odstoupil Joe Biden (viz graf). Donald Trump se vrací na úroveň pravděpodobnosti vítězství 60 procent, kde byl naposledy ještě, když mu byl soupeřem Biden a měl jen krátce za sebou pokus o atentát.

Data: PredictIt, zpracováno Lukášem Kovandou

Trumpovo vítězství by ale mohlo být evropské ekonomice stát další černou můrou. Nebo černou labutí. Po covidu a energetické krizi.

Banka ABN Amro prognózuje, že pokud by Trump zavedl 10procentní univerzální clo, spadnou evropské vývozy do USA o třetinu. To by podle téže banky na ekonomiku eurozóny mělo podobně ničivý dopad jako právě energetická krize uplynulých let.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy

Světové lídry děsí návrat Donalda Trumpa do Bílého domu

Biden: Trump je skutečnou hrozbou pro demokracii. Jeho návrat do Bílého domu děsí svět

Světoví lídři jsou vyděšení z možného návratu amerického exprezidenta do Bílého domu. V úterý, přesně dva týdny před prezidentskými volbami v USA, to podle agentury AP během projevu ve státu New Hampshire řekl současný prezident Joe Biden.

Přečíst článek

Reklama

Elon Musk

Slušná výplata. Musk za podporu Trumpa nabízí voličům milion dolarů

Miliardář Elon Musk v sobotu slíbil, že každý den až do listopadových prezidentských voleb vyplatí milion dolarů jednomu z těch, kdo podepíší jeho internetovou petici na podporu kandidatury Donalda Trumpa. První cena již byla předána na akci politického akčního výboru America PAC, který Musk založil právě na podporu kandidáta republikánů. Celá akce vyvolává otázky ohledně legálnosti těchto plateb, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Donald Trump

Trump chystá větší deficit než Harrisová a daňově zvýhodnit nejbohatší Američany

Kdo je rozpočtově odpovědnější, Kamala Harrisová nebo Donald Trump? V případě zvolení Harrisové hrozí riziko zvyšování už tak vysokého rozpočtového deficitu, Trump však chystá dvakrát takový dluh. Jeho daňová politika navíc ušetří peníze nejbohatším, zatímco zatíží peněženky zbytku národa, včetně těch nejchudších.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme