Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Volkswagen a Rivian jsou spolunocležníci ze zoufalství

Firma ze skupiny Volkswagen pracuje na průlomové baterii pro elektromobily
ČTK
Lukáš Kovanda

Akcie Volkswagenu ve středu padají na letošní minimum, do blízkosti minima víceletého. Až pět miliard dolarů totiž nově hodlá investovat do potácejícího se amerického výrobce elektroaut Rivian. Ten jen letos vykáže ztrátu nejspíše kolem tří miliard dolarů. A v příštím roce mu peníze mají dojít zcela.

Reklama

Volkswagen a Rivian tak představují "spolunocležníky ze zoufalství". Dávají se dohromady kvůli vidině krachu na jedné straně a tučných "pokut za zaostalosti" na straně druhé.

VW investuje až 5 miliard dolarů do rivala Tesly

VW investuje až pět miliard dolarů do rivala Tesly. Akcie Rivianu vzrostly o více než 50 procent

Výrobce malých elektrických SUV, americká automobilka Rivian, zápasí s cash flow. Značné ztráty jí dostaly pod tlak Wall Streetu. Ohlášenou investici Volkswagenu je tak pro ni výraznou vzpruhou. Akcie automobilky rostou o desítky procent.

Přečíst článek

Rivian by bez nynějšího "napojení na kapačky" Volkswagenu nejspíše skonal. Vždyť jeho akcie se od konce roku 2021 propadly o více než 90 procent (viz graf).

Bloomberg

Volkswagen zase musí do amerického výrobce elektroaut investovat, aby dostál přísným normám EU, souvisejících s ambiciózní zelenou agendou Bruselu, jež nemá obdoby nikde jinde na světě.

Reklama

Bez rozšiřování výroby elektroaut by totiž Volkswagen čelil velkým pokutám. Jeho vlastní software pro elektroauta ale není dost konkurenceschopný, což mu snižuje prodeje a brání tedy v požadovaném rozšiřování výroby elektroaut.

Kolabující Rivian se sice potácí, ale i tak je jeho software pokročilejší než ten Volkswagenu.

Proč elektromobilita vychází z módy?

Tesla? Letos stagnace, příští rok propad, varuje banka Wells Fargo. Proč elektromobilita vychází z módy?

Elektromobily vycházejí z módy. Tržby Tesly budou letos stagnovat, v příštím roce se dokonce propadnou, šokuje ve své nové prognóze americká banka Wells Fargo. Jen letos spadly akcie Tesly o 32 procent, zatímco akciový trh v USA roste o více než 8 procent, uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Podle analytiků společnosti Bernstein, jež spadá pod křídla francouzské banky Société Générale, je investice Volkswagenu do Rivianu "hřebíčkem do rakve" snah německé automobilky o rozvoj vlastního palubního softwaru. Už loni přitom musel Volkswagen investovat 700 milionů dolarů do čínské automobilky Xpeng, aby právě získal přístup k pokročilejšímu softwaru. Zřejmě to ale fakticky, z hlediska německé automobilky, byly peníze hozené do černé díry.

A je otázkou, kolik ještě peněz Volkswagen vůbec rozházet může. Prodeje jeho elektroaut v Evropě letos v prvním čtvrtletí spadly meziročně o výrazných 24 procent, citelně klesají i v USA či v Číně. Trh s elektroauty totiž celosvětově ochabuje, neboť řidiči čelí vysokým cenám elektřiny, stále vysokým cenám nových elektroaut a nedostatečně rozvinuté nabíjecí infrastruktuře.

Oproti minulým létům také klesá podíl řidičů, kteří v průzkumech uvádějí, že si jako další vůz plánují pořídit elektroauto.

Přesto všechno tedy Brusel Volkswagenu hrozí oněmi pokutami, což jej pro změnu nutí investovat do kolabujícího Rivianu. Kdyby to nebylo k pláči, je to k smíchu.

Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ říká Martin Jahn, člen představenstva Škody Auto.

Martin Jahn: Evropa není jedničkou v inovacích. Tradiční evropské automobilky ale pořád drží silné trumfy

Mnozí lidé sice rádi opakují, že v českém autoprůmyslu jsou samé montovny, ale právě toto odvětví je největším investorem do aplikovaného výzkumu a vývoje v zemi. Člen představenstva Škody Auto Martin Jahn, který stojí také v čele českého Sdružení automobilového průmyslu, poukazuje na jeho vysokou přidanou hodnotu. „Kdyby tuzemské firmy neinvestovaly do vývoje, už by tu dávno nebyly,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Od Jindřicha VIII. ke Křetínskému. Jak vypadalo půltisíciletí Royal Mail, kterou chce český podnikatel koupit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme