Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Zřejmě slušný byznys. Francie dováží víc ruského plynu než Maďarsko

Francouzský prezident Emmanuel Macron
ČTK
Lukáš Kovanda

Francie letos dováží více ruského plynu než Maďarsko. V prvním letošním pololetí dramaticky navýšila objem dovozu ruského plynu, meziročně o více než 100 procent.

Reklama

Dovezla jej 4,4 miliardy metrů krychlových. Loni to ve stejném období roky byly jen zhruba dvě miliardy kubíků. A zatímco Francie takto navyšovala dovoz plynu z Ruska, poklesl letos v podstatě v odpovídající míře její dovoz téže suroviny ze Spojených států, Angoly, Kamerunu, Egypta a Nigérie

Maďarsko, označované za největšího spojence Ruska v EU, loni dovezlo přibližně 5,5 miliardy metrů krychlových plynu z Ruska. Z toho nějaké 4,5 miliardy černomořským potrubím TurkStream a zhruba miliardu plynovodním tranzitem přes Ukrajinu. To znamená, že maďarský dovoz ruského plynu alespoň částečně dává na tranzitních poplatcích vydělávat Ukrajině, což se o francouzském dovozu ruského plynu říci samozřejmě nedá, neboť se cele uskutečňuje námořní cestou. 

Francie ruský plyn, který získává zkapalněný, evidentně zhusta přeprodává Belgii, kam již proudí plynovody. Jde zjevně o výnosný obchod, neboť ruský plyn je v určité slevě, kvůli reputační újmě, jež souvisí s obchodováním s ním. Ta ale Francii zjevně příliš netrápí.

Země EU, tedy nejen Francie, letos v prvním pololetí navýšily svůj dovoz zkapalněného ruského plynu meziročně o sedm procent, vyplývá dále z dat americké neziskové organizace Institute for Energy Economics and Financial Analysis.

Reklama

Gazprom Export se kvůli české firmě NET4GAS obrátil na arbitrážní soud

Lukáš Kovanda: Jak vymanit Net4GAS ze ztráty? Pomoci mohou Slováci

Slovensko by mohlo Česku vytrhnout trn z paty. Pokud by z České republiky učinilo tranzitní zemi, tuzemské plynovody by byly díky příslušným poplatkům rázem výdělečnější.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Uprchlíci z Ukrajiny už se státu začínají vyplácet

Zanedlouho uplyne dva a půl roku od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Pomoc Česka napadené zemi a jejímu obyvatelstvu za tu dobu odpovídá zhruba 120 miliardám korun. Tato částka vychází z dat tuzemského ministerstva práce a sociálních věc a z údajů Institutu světové ekonomiky v německém Kielu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Proč to bylo Rusko, a ne Ukrajina, které zavřelo Maďarsku a Slovensku ropné kohoutky a oč v ropné kauze jde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme