Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Český státní dluh se za posledních pět let zdvojnásobil

Petr Dufek: Český státní dluh se za posledních pět let zdvojnásobil
iStock
Petr Dufek

Podle dnes zveřejněných údajů ministerstva financí dosáhl státní dluh ČR (oficiálně dluh ústředních vládních institucí) na konci třetího čtvrtletí 3,334 bilionu korun a byl tak o 219 miliard vyšší než před rokem.

Reklama

V důsledku vysoké inflace však v poměru k HDP dluh narostl za posledních pět let z úvodních 29 procent na aktuálních odhadovaných 42 procent.

Za poslední pět let se výše státního dluhu ČR zdvojnásobila, respektive se zvýšila o téměř 1,7 bilionu korun, a to v důsledku pokračujícího deficitního hospodaření státního rozpočtu. Od roku 2020 totiž stát hospodaří se stamiliardovými schodky a jak plyne z rozpočtového výhledu, hodlá tak činit i v následujících letech.

Ačkoliv celkový nárůst dluhu nelze hodnotit jinak než negativně, nalézt lze i určitá pozitiva. Tím hlavním je fakt, že jen velmi malá část tohoto dluhu je krátkodobá. To výrazně snižuje riziko refinancování dluhu do budoucna.

Jen velmi malou část zadlužení tvoří závazky vůči zahraničí. Stát si tedy primárně půjčuje peníze v korunách na českém trhu od tuzemských finančních institucí.

Reklama

Část korunových dluhopisů mají samozřejmě nakoupenou zahraniční investoři, které láká mnohem zajímavější výnos navíc spojený s nízkým úvěrovým rizikem ČR.

Na konci srpna tito investoři drželi cca 29 procent státních dluhopisů bondů v hodnotě přesahující 900 miliard korun.

I přes nepříznivý trend růstu státního zadlužení ČR stále patří mezi méně zadlužené země EU. Nemá proto žádný problém s financováním nového i refinancování starého dluhu.

Díky poklesu úrokových sazeb, který reflektují i výnosy vydávaných dluhopisů, se dokonce cena peněz pro stát v posledním roce snižuje.

Přesto, vzhledem k růstu celkového objemu dluhu je třeba počítat ve státním rozpočtu se stále vyššími úrokovými náklady.

Česká ekonomika se příští rok dočká oživení, uvádí průzkum ministerstva financí

Rozpočty pod palbou. Národní rozpočtová rada „cupuje“ ten na příští rok

Státní rozpočet na příští rok není jen terčem kritiky opozice, přidává se i Národní rozpočtová rada. V minulém týdnu vyjádřila pochybnost ohledně realističnosti hned několika rozpočtovaných cifer. Hrozí tak opět, jako loni, že skutečný deficit celkového hospodaření vlády v roce 2025 bude třeba o desítky miliard vyšší než ten, který nyní ministerstvo financí „maluje“ na úrovni 241 miliard korun.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Fialův loňský deficit byl vyšší než Babišův za covidu

Za minimálního zájmu médií ve středu Český statistický úřad odpálil bombu. Zhoršil dosavadní údaje o schodku loňského hospodaření Fialovy vlády skoro o 60 miliard korun, tedy natolik, že deficit za rok 2023 dokonce převyšuje ten, který vykázal Babišův kabinet v prvním covidovém roce 2020.

Přečíst článek

Reklama

Související

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme