Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Petr Dufek: Efekt nižší DPH vyprchal, byty jsou opět nejdražší v historii. A bude hůř

Rezidence Bella Vista v Praze 7
vizualizace JRD, užito se svolením
Petr Dufek

Zlevňování bytů v současném cyklu nebylo nijak výrazné a navíc nemělo ani dlouhého trvání. Kdo dlouho vyčkával, ten se ho ani nemusel dočkat. Pokles cen tentokrát netrval ani celý rok a nyní už od poloviny roku 2023 ceny bytů opět rostou. Dokonce stále rychleji.

Reklama

V průměru jsou nyní byty opět nejdražší v historii, takže předchozí symbolické zlevnění je už pryč. Samozřejmě jde o průměry, takže v některých slabších regionech může být situace ještě odlišná.

Jak ukazují data publikovaná Eurostatem, ve druhém čtvrtletí letošního roku se ceny bytů mezikvartálně zvýšily už o 2,6 procenta, meziročně jsou vyšší už o 4,2 procenta.

Efekt nižší DPH u nových bytů rychle vyprchal, takže jejich cen už viditelně také svižně od druhého čtvrtletí rostou.

Garsonka za pět milionů? Pražské ceny už platí i v Brně

Ceny bytů v Brně začaly opět růst. Metr čtvereční (m2) v novostavbě stojí v průměru už 134 tisíc a pomalu se tak dotahuje na pražské ceny (147 tisíc m2). Nová garsonka v jihomoravské metropoli už vyjde na pět milionů korun.

Přečíst článek

Reklama

Hypoteční trh ožívá

Co je důvodem rychlejšího zdražování bytů? Především je to obnovený růst poptávky, kterou pohání i rostoucí objem poskytovaných hypoték.

Ne proto, že by se nějak zázračně staly levnějšími nebo dostupnějšími, ale je o ně navzdory nadprůměrným sazbám větší zájem.

Lidé zřejmě předpokládají, že pokud budou čekat na levnější financování, byty časem dále zdraží. Preferuje se proto rychlost před úrokovou sazbou.

Lidé investují do bydlení, kterého je na trhu fakticky dlouhodobě nedostatek.

Bytová výstavba v letošním roce ožívá pouze v Praze a rozhodně ještě zdaleka nedosahuje dřívějších rekordních hodnot.

hypotéky, domeček, dětská kresba

Hypotéky jsou dál drahé. Akční nabídky banky rozjedou na podzim

Průměrná sazba hypoték na počátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Celkově byty v ČR za posledních pět let zdražily o více než 56 procent, za posledních deset let asi o 130 procent.

Jaký je výhled? Ceny bytů nejspíš budou pokračovat v růstu s tím, jak se bude dále zvyšovat poptávka po bydlení i po investičních bytech.

Vzhledem k vysoké nakumulované míře úspor je pravděpodobné, že právě nemovitosti budou i nadále patřit mezi vyhledávané investiční příležitosti u finančně silnější části populace.

Malý byt

Předčasné splacení hypoték bude dražší. Velké banky využijí nová pravidla

Velké banky plně využijí nová pravidla pro předčasné splacení hypoték, která začala platit ode dneška. Vyplývá to z ankety mezi největšími peněžními ústavy. Pokud se klient nyní rozhodne splatit předčasně průměrnou hypotéku, může podle výpočtů odborníků bankám zaplatit o tisíce korun navíc proti předchozímu stavu. Vše ale závisí na individuálních podmínkách každé hypotéky a klienta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme