Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Podmínky v průmyslu se zhoršují. Na vině jsou vysoké úroky, boj s inflací i slabý odbyt v Německu

Lukáš Kovanda: Podmínky v průmyslu se zhoršují. Na vině jsou vysoké úroky, boj s inflací i slabý odbyt v Německu
ČTK
Lukáš Kovanda

Výrobní podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu se v červnu meziměsíčně výrazně zhoršily. Zhoršují se takto každý měsíc už po dobu více než dvou let. Tuzemský průmysl se totiž stále nepřeklenul přes realitu poměrně vysokých úrokových sazeb a relativně slabého odbytu na vývozních trzích v čele s tím německým.

Reklama

Vysoké úrokové sazby jsou důsledkem ještě ne zcela skončeného boje s mimořádně vysokou inflací uplynulých let, jež průmyslovým podnikům nebývale zvedla ceny vstupů typu energií nebo stavebnin či chemických látek, hnojiv a potravin. Podobným problémům čelí klíčové vývozní trhy, jako je právě Německo. To se musí vypořádat s odstřižením od ruských energií, zejména plynu, což zvyšuje náklady tamním podnikům, které tak v důsledku slabší konkurenceschopnosti na světovém trhu omezují svoji výrobu.

Navíc se horší také vyhlídky českých průmyslníků na příští rok, neboť palčivě vnímají pokles nových zakázek, k němuž dále došlo právě během června. Čelí rostoucím cenám vstupů, aniž by kvůli oslabené poptávce mohly vyšší náklady plněji přenášet na zákazníka. Vlivem tenčících se ziskových marží a omezení výroby tudíž také dochází ke snižování početního stavu zaměstnanců v tuzemských průmyslových podnicích. Ten však z důvodu obecného přehřátí tuzemského pracovního trhu zatím nevede k výraznějšímu růstu míry nezaměstnanosti. Propuštění pracovníci odcházejí do předčasného důchodu, případně si rychle nalézají nové pracovní uplatnění. Úřady práce v Česku stále vypisují stovky tisíc volných pracovních míst.

V příštích měsících by se situace v tuzemském zpracovatelském průmyslu měla mírně zlepšovat, avšak zatím jen ve smyslu méně výrazného zhoršování výrobních podmínek, než jejich absolutního zlepšování. Příznivě by se měl projevit další pokles úrokových sazeb jak v Česku, tak v eurozóně, který by měl podnítit ekonomickou aktivitu, investice a konečně výrobu. To vše při již poměrně stabilizovaných cenách energií a jednociferné inflaci.

Další komentáře ekonoma Lukáše Kovandy čtěte zde:

Wall Street

Týden tradera: Investoři očekávají náročné letní období

Poslední červnový týden se nesl ve znamení korekce trhů a ústupu z nedávno dosažených historických maxim. Na konci prvního pololetí roku 2024 se zdá, že investoři mají znatelný zájem realizovat dosažené zisky. Zároveň si investoři uvědomují, že první polovina roku byla mimořádně štědrá a letní období může být vlivem politických událostí (volby ve Francii, obchodní války atd.) podstatně náročnější. Hlavní americký index S&P 500 se tak pohyboval v rozpětí 5400–5500 bodů.

Přečíst článek

Reklama

Lukáš Kovanda: ČNB se inflace nebojí

ČNB se inflace nebojí, úrokové sazby snižuje výrazněji, než mnozí čekali. Koruna oslabuje, vrací se nad 25,00 za euro, hypotéky budou levnější.

Přečíst článek

Reklama

Související

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Lukáš Kovanda: Český průmysl v únoru zklamal. Kdo za to může? Němci, Číňané i piráti

Přečíst článek
Ceny nemovitostí v Česku se stabilizují

Ceny nemovitostí v Česku se začínají stabilizovat. To si v Německu říci nemohou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme