Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Fiala má nový džob

Premiér ČR Petr Fiala (ODS)
ČTK
Jana Havligerová

Tiktok. Tiktok. Ne hodiny se nám opětovným posunutím na středoevropský čas neporouchaly. Pouze oznamujeme, že premiér Petr Fiala už je na čínské aplikaci TikTok.

Reklama

Mluvčí vlády Smolka ke vstupu Fialy mezi mladé řekl: „Na TikToku jsou dnes minimálně dva miliony Čechů. Naším cílem není z Petra Fialy udělat influencera, ale komunikovat odlehčenou a srozumitelnou formou politiku, kterou premiér dělá, přiblížit mladší generaci jeho pracovní program, názory a pohled na svět.“ Tak jo.

Fiala: Žádná vláda nemůže být stoprocentní. Většinu toho, co jsme slíbili, ale splníme

Vláda velmi pravděpodobně splní přes 90 procent ze svého programového prohlášení, řekl v rozhovoru premiér Petr Fiala (ODS). Pokládá to za pozitivní, když se při jeho vzniku nemohlo počítat s válkou na Ukrajině a dalšími krizemi posledních let. Za hlavní úkoly vlády do zbytku volebního období považuje Fiala důchodovou reformu, revizi sociálních dávek či novelu zákoníku práce, která má podle něj zajistit větší flexibilitu na pracovním trhu.

Přečíst článek

Pro ty, kteří se nepohybují sociálních sítích, uspořádají vládní politici veřejné představení v pondělí 28. října. Petr Fiala, předseda ODS, šéfka TOPO9 Markéta Pekarová Adamová a předseda KDU-ČSL Marek Výborný podepíšou memorandum o společné kandidatuře ve sněmovních volbách 2026. Co si budeme povídat, večerní slavnostní dekorování na Hradě tím nepřekonají. Navíc, klíčové budou stranické primárky a docela jistě i eliminace skokanů, na čemž se může celá koalice zbortit. Podpisem memoranda ale nezarmoutíš.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Hodlá vláda „spláchnout“ své rozpočtové díry za 45 miliard?

Schodek rozpočtu má být příští rok 241 miliard korun, maluje si vláda. Jenže Národní rozpočtová rada jej realističtěji vidí spíš na úrovni bezmála 290 miliard. Hned několik položek návrhu rozpočtu totiž stojí na vodě, přičemž vzniklé dodatečné manko odpovídá 45 miliardám. Navíc, deset miliard korun, o něž kabinet schodek navýšil v důsledku zářijových povodní, není účelově vázáno, jak přitom káže příslušný zákon, takže rozpočtová rada se obává, že by mohly být využity docela jinak než na odstraňování následků pohromy.

Přečíst článek

Reklama

Ministr financí Zbyněk Stanjura tvrdí, že desítky miliard, které chybí v návrhu státního rozpočtu na příští rok, se v celkovém objemu peněz ztratí. Stejně tak finanční díry nevadí premiérovi a předseda klíčového rozpočtového výboru Josef Bernard dokonce označil plán státních financí za rozumný kompromis. Koaliční poslanci rozpočtový rámec schválili. Je před volbami.

Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Politický diář Jany Havligerové: Bacha, rozhoduje premiér

Petr Fiala po středečním jednání kabinetu oznámil „jednomyslné rozhodnutí vlády“: Kandidátem do Evropské komise bude ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Přečíst článek

Šéf rezortu spravedlnosti, ministr Pavel Blažek nepovažuje dosavadní verdikty Ústavního soudu o platech soudců za ústavní a je připravený jít do nového sporu. Soudci si podle něj vydobyli privilegium, kdy jsou jedinou skupinou pracovníků státu, která si vždy může vysoudit výši svých platů, navíc podstatně odlišných od ostatních. Schválně – zkusí.

Přinese Blažkův trestní zákoník modernizaci trestní justice nebo je to jen cesta k beztrestnosti bohatých?

Blažkův trestní zákoník: modernizace trestní justice nebo cesta k beztrestnosti bohatých?

Ministerstvo spravedlnosti představilo návrh novely trestního zákoníku, který má koncepčně modernizovat trestní politiku státu. Hlavní část je nezavírat dál lidi za bagatelní činy, protože to nedává smysl a je to pro stát drahé. Pro představu, ve vězení dnes sedí zhruba 20 tisíc lidí a stojí nás to 35 milionů korun DENNĚ! Méně vězňů tak znamená menší náklady státu, které se navíc dají použít do sociální práce s lidmi odcházejícími z vězení, aby se z nich nestávali recidivisté.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme