Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Premiér Fiala je vlastně klikař. Nenadchl, ani nezklamal

Premiér Fiala je vlastně klikař. Nenadchl, ani nezklamal
Profimedia
Jana Havligerová

Díky koalici Spolu by výsledek evropských voleb domácí politikou příliš zamávat neměl. I když je to de facto nevýhra, Spolu je druhá na pásce, získala šest mandátů, dva ztratila. V podstatě ji zachraňovala Praha, všude jinde ji převálcovalo hnutí ANO.

Reklama

Další háček, tenhle výsledek nemusí nutně znamenat utužení spolupráce ODS, TOP09 a KDU-ČSL. Třeba lidovci očekávali zisk dvou mandátu a získali jen jeden, v ODS se ztráta jednoho mandátu taky extra líbit nebude. Sen o vítězství skončil, jestli došla i motivace se uvidí.

Pohled na další dvě vládní strany, STAN a Piráty, je podstatně horší. Vládní starosty předčilo spojenectví Přísahy a Motoristů i Stačilo! vedené komunistkou Konečnou. Rakušan prý čekal, že kampaň bude dobrodružnější. Ten výrok teď možná přehodnotí, takové „dobrodrůžo“ si asi přeci jenom nepředstavoval. A Piráti s jedním křeslem? Zkrátka a dobře, celá vládní koalice si výsledek evropských voleb za rámeček nedá.

Vítězství hnutí ANO jeho vůdce Babiše natolik nadchlo, že na tiskové konferenci přeskakoval z jedné myšlenky na druhou ještě rychleji, než bývá zvykem. Alespoň ale tentokrát nehovořil francouzsky. Ale ANO, je to pro hnutí zadostiučinění.

ODS jistě bude nevýhru pečlivě analyzovat. Možná to dokonce překryje jiné starosti. Tak pro jistotu připomínáme. Výkonná rada, která se má sejít v úterý, má jednat o vyloučení starosty městské části Praha-Řeporyje Pavla Novotného. Tak šup, šup.

Reklama

Další texty Jany Havligerové čtěte zde

Lukáš Kovanda: Poraženým českých eurovoleb jsou Green Deal, euro a migrační pakt

Včerejškem padla možnost, že Česko bude eurem platit do roku 2030, píše ve svém komentáři k výsledku evropských voleb ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Česká vláda v čele s premiérem Fialou kráčí po českých cestách vpřed

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Padre Babiš a jeho věrní. Na videu vidíme příští vládu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme