Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Situace v Česku je „stabilní“

Na snímku zleva premiér Petr Fiala, nový ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek a prezident Petr Pavel
ČTK
Jana Havligerová

Jednání prezidenta a vládních politiků s opozicí o důchodové reformě krachlo. Spory mezi pětikoalicí a dvěma opozičními partajemi ve sněmovně pokračují. Vládní koalice dál kritizuje hnutí ANO a jeho předsedu Babiše, opozice (nejen anoisti), ale i šéf SPD Okamura tvrdí, že „ten, kdo rozděluje společnost a je na štíru s důvěrou, jsou vládní politici. Volby do Evropského parlamentu jsou 7. a 8. června, vybírat se bude jedenadvacet poslanců.

Reklama

Ministr vnitra Vít Rakušan, vyjednavač pravidel migračního paktu, označuje jeho vznik za „skoro zázrak.“ Věřte, nevěřte, skutečně má na mysli dohodu, pro jejíž konečnou podobu Česko ani omylem nehlasovalo. A ten „skoro zázrak“ hodlá opravit. Evropské komisi bude navrhovat jiná dobrá řešení nelegální migrace. Zázraky na počkání, nemožné do tří dnů.

Místopředseda ODS, ministr financí Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby řeporyjský starosta Pavel Novotný vystoupil ze strany. Předsednictvo partaje už konstatovalo, že výroky Novotného jsou s členstvím v ODS neslučitelné, výkonná rada, která ho může vyloučit, má jednat 11. června. Starosta pražských Řeporyjí děkuje Stanjurovi za názor.

Tak už jenom na okraj. Atentátem na slovenského předsedu vlády jsou čeští politici samozřejmě otřeseni. A dál? Dál nic, nejsme přeci Slovensko.

Karel Řehka

Politický diář Jany Havligerové: Ještě, že máme politiky a generály

Díky politikům, a teď už i generálům, se nenudíme. Stačí, když promluví buď o svých koaličních partnerech či odpůrcích anebo o anonymních hrozbách. S přibližujícími se volbami to berou hlava nehlava, padni, komu padni. A pomluvy? Ty se šíří i do veřejné správy.

Přečíst článek

Reklama

Politický diář Jany Havligerové: Hrdina Nekula a bezprizorní Nerudová

Politický diář Jany Havligerové: Hrdina Nekula a bezprizorní Nerudová

Končící ministr zemědělství Nekula je se svou misí nadmíru spokojen. Prosazení nulové sazby daně na takzvaná tichá vína označil za dobrý tah, ba dokonce za majstrštyk. „Kdo umí, umí,“ chválí sám sebe. Má pravdu ministr, kromě Moravanů zbytek republiky čumí. Nekula je opravdový lidovecký hrdina.

Přečíst článek

Reklama

Související

Andrej Babiš

David Ondráčka: Premiér Babiš, europoslankyně Nerudová a učitel Fiala. Aneb zprávy z března 2026

Přečíst článek
Začala předvolební válka. Zleva ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS) a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jurečka na mejdanu, Rakušan v šatně, Fialův milion. Zvířátka se začala požírat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme