Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poslanci mají prázdniny, vláda tvrdě maká

schůze Sněmovny
Profimedia.cz
Jana Havligerová

Na prázdniny už odjeli i poslanci, vláda se na dovolenou teprve chystá. I tak se ale snažila rychle vyřešit - se střídavými úspěchy -  některé ošemetné záležitosti.

Reklama

Na poslední chvíli, zatím v prvním čtení, koalice prosadila zvýšení poplatků ze ČT a rozhlas. K závěru patrně dospěla i přetahovaná o dani na tiché víno. A navzdory slibům stále nevíme, koho vláda nominuje na českého eurokomisaře/ku.

Premiér Petr Fiala řekl, že definitivně jasno o nominaci za Českou republiku by mělo být do vládních prázdnin, tak nebuďme netrpěliví. Poslední zasedání kabinetu před nimi vychází na 24. června. Podstatnější stejně je, že ministři hodlají projednat český Green Deal, tři vládní dokumenty, které pojednávají o tom, jak Česko přispěje k „zelenější“ Evropě. Většina lidí o nich neví zhola nic, a přitom budou mít citelné dopady - přes zdražení benzinu, přísnější normy pro novostavby, až k novému pojetí lesního hospodářství. Že jednání padlo na dobu prázdnin a dovolených je jistě pouhá náhoda.

Věřte nevěřte, řeči o tom, zda zavést nebo nikoliv daň na tiché víno, se už vedou rok a půl. Premiér naposledy posunul termín pro rozhodnutí do 8. června s tím, že úplně poslední možností je začátek prázdnin. A kde nic tu nic. Ani ministerstvo financí, ani rezort zemědělství, ba ani nikdo ze stran vládní koalice o věci nechce mluvit. Zkrátka skutek utek.

Papír snese všechno, své o tom ví ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Když silným hlasem propagoval novelu zákona o léčivech, sliboval hory doly. Nezměnilo se prakticky nic, některé léky chybí, odhadnout, kdy a které to zrovna budou se nedá. Opoziční poslanci návrh zákona tvrdě kritizovali, dokonce ho označili za „peklo“, ruku pro normu ale zvedli. Tak to tedy máme.

Reklama

Dalibor Martínek: Zvýšit poplatky za televizi a za rádio? Spíš je zrušit. Veřejnoprávní média ztratila smysl

Česká televize a Český rozhlas jsou dvě posvátné krávy politiků. Mluví se o nich jako o garantu objektivních, vyvážených informací pro veřejnost. Ale zároveň do řídících orgánů, rad, cpou politici jednoho svého nominanta za druhým, aby měli pod kontrolou tok informací. Nyní se vede boj o poplatky pro tyto krávy. Protože politikům záleží na tom, jak tato dvě média budou o nich informovat.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala a šéf ANO Andrej Babiš

Politický diář Jany Havligerové: Bezpečnostní riziko - Babiš kontra Fiala

Jestli je Andrej Babiš bezpečnostní riziko nebo ne, stále není jisté. Politici vládní koalice si sice myslí (a také říkají), že ano. Poslanecká sněmovna, v níž mají ODS, T0P09, KDU-ČSL, STAN a Piráti většinu, ale žádné takové ani podobné usnesení nepřijala.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Kde nic není, ani smrt nebere. Pardon, rozpočtová rezerva je prázdná, říká Stanjura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme