Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potraviny v Česku opět zdraží. Zářijová inflace zaskočila ČNB i většinu ekonomů

Potraviny v Česku opět zdraží
iStock
Lukáš Kovanda

Zářijová míra inflace představuje nepříjemné překvapení jak pro Českou národní banku, tak pro většinu ekonomů. V meziročním pohledu totiž dosáhla úrovně 2,6 procenta. ČNB přitom předpokládala, že to budou jen 2,3 procenta, zatímco experti soudili, že nejpravděpodobněji půjde o 2,4 procenta.

Reklama

Klíčovým důvodem výraznějšího než očekáváného růstu spotřebitelské cenové hladiny je návrat plošného růstu cen potravin. Ty v meziroční perspektivě takto plošně zdražily poprvé od listopadu loňského roku. Mléko zdražuje o zhruba dvacet procent, máslo o více než čtyřicet procent, čokoládové výrobky o zhruba pětinu.

Máslo za 70 korun

Například cena kostky másla v září v některých řetězcích atakovala hranici 70 korun. Jen za uplynulé čtyři měsíce tak máslo leckde zdražilo až o 25 procent. Výrazný růst jeho ceny zásadně způsobuje letošní letní velmí nízká tučnost českého mléka. Ta je letos ještě nižší než v letních měsících jiných roků, neboť letošní nadstandardně teplé počasí nepříznivě ovlivňuje dojivost krav a složení mléka.  

Koruna v reakci na zveřejnění zářijové inflace vůči euru mírně zpevnila. Část investorů tak sází na to, že Česká národní banka by pod vlivem vyšší inflace mohla pozměnit svůj plán dalšího snižování základních úrokových sazeb a pozdržet jej. Za celý letošek by inflace v Česku měla vykázat hodnotu 2,4 procenta, v příštím roce pak zrychlí na 2,5 procenta. 

Lukáš Kovanda: Fico tahá za diplomatické nitky. A Češi budou dřít bídu

Slovenský premiér Fico žádá Ukrajinu o „přátelské gesto“, ovšem může tak hrát ruskou kartu. Černý Petr ovšem zůstane v rukou Česku – poloprázdná potrubí za miliardy a vyšší účty za plyn pro domácnosti.

Přečíst článek

Reklama

Obavy jsou pryč. Češi v srpnu utráceli více, než se čekalo

Maloobchodní tržby v Česku rostly v srpnu meziročně o 5,3 procenta, tedy znatelně více, než předpokládaly expertní odhady. Ty měly v konsensu za to, že to bude jen o 4,3 procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bankovky (ilustrační foto)

Inflace je nižší, než se čekalo. Potraviny zlevňují, ale nájemné povážlivě zdražuje

Přečíst článek

Inflace v prosinci zpomalila. Její průměrná míra loni činila 10,7 procenta, uvedli statistici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme