Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Růst ekonomiky zaostal za očekáváním, navzdory vyšší spotřebě domácností

Růst ekonomiky zaostal za očekáváním, navzdory vyšší spotřebě domácností
iStock
Lukáš Kovanda

Výkon české ekonomiky ve druhém čtvrtletí podle předběžného odhadu zaostal za většinou expertních očekávání. Hospodářství přidalo meziročně 0,4 procenta, mezičtvrtletně pak rostlo o 0,3 procenta. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali ve střední hodnotě svých odhadů růst o 0,6, respektive 0,5 procenta.

Reklama

Meziroční růst ekonomiky táhla hlavně spotřeba domácností. Ty po dvou letech citelného propadu reálných příjmů letos registrují určité zlepšení své finanční situace, vyhlížejí celoroční vzestup reálných příjmů, což je osměluje k vyšší spotřebě. Kromě dopadů loňské a předloňské mimořádné inflace překonávají také loňské obavy z dopadů letos zavedeného konsolidačního balíčku, což je taktéž vede k vyšší spotřebě.

Pozitivní vliv na růst měla i zahraniční poptávka, respektive čistý vývoz z Česka. Příznivý vývoj vývozu byl však umožněn mnohem spíše vyskladňováním zásob než růstem průmyslové výroby, což dokládá fakt, že změna stavu zásob ve druhém čtvrtletí působila na růst české ekonomiky negativně.

Slabší než očekávaný růst české ekonomiky je z hlediska České národní banky důvodem spíše pro výraznější snižování úrokových sazeb, ačkoli předpokládáme, že tento týden je sníží pouze o 0,25 procentního bodu. Za celý letošní rok česká ekonomika přidá rovné jedno procento, v příštím pak 1,8 procenta. Rizikem pro ni je právě i to, že by ČNB postupovala s redukcí úrokových sazeb příliš pomalu.

Lukáš Kovanda: Michl skóruje. Inflace se v červnu vrátila na cíl ČNB

Inflace v Česku se vrací na cíl ČNB, dramaticky zlevňují potraviny jako mouka, cukr či vejce, ukazují data Českého statistického úřadu. Koruna oslabuje, neboť trh sází na to, že ČNB si pospíší se snižování svých úrokových sazeb.

Přečíst článek

Reklama

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Dalibor Martínek: Poslední výstřel Aleše Michla. Na další pokles sazeb zapomeňme

Celkem překvapivě snížila ČNB pod vedením Aleše Michla základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na číslo 4,75. Analytici komerčních bank se spíš shodovali, že radní národní banky sníží úroky o čtvrt procentního bodu na kulatých pět procent. Jako obvykle, bankovní analytici se netrefili. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme