Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slováci a Maďaři prudce navýšili dovoz ruské ropy. I díky Kremlu oddaným Tatarům

Ropovod Družba
ČTK
Lukáš Kovanda

Maďarsko a Slovensko nyní počátkem září dramaticky navýšily dovoz ruské ropy jižní větví ropovodu Družba.

Reklama

Ukrajinské sankce na přepravu ruské ropy Lukoilu tedy mají opačný než očekávaný efekt, neboť výpadek v dodávkách ropy Lukoilu více než kompenzuje jiný ruský podnik, Tatněfť. Ten má dokonce blíže samotnému Kremlu než Lukoil, jehož šéf Ravil Maganov v létě 2022 zemřel po pádu z nemocničního okna. Vedení Lukoilu se dokonce v prvních dnech po invazi, zahájené v únoru 2022, vyslovilo pro rychlé ukončení války, což je na ruské poměry nezvyklé a zřejmě se stalo osudným nejen Maganovovi, leč i několika dalším členům jeho vedení podniku, kteří skonali krátce po něm.

Nicméně, Kyjev sice sankcionuje Lukoil, ale Tatněfť poněkud překvapivě nikoli, což právě Budapešti a Bratislavě umožňuje ještě navýšit svůj odběr ruské ropy. Maďarsko jí v prvních zářijových dnech dováželo v průměru 9300 tun denně, zatímco v srpnu byl denní průměr 5500 tun. Dovoz ruské ropy na Slovensko stoupl od 1. do 4. září také, a to o 17 procent v porovnání se srpnovým průměrem, tedy na 18 300 tun denně, vyplývá z dnes zveřejněných dat agentury Bloomberg.

Vývoz ruské ropy na Slovensko a do Maďarska je poměrně vysoký prakticky po celé letošní léto, což je nečekané. Už letos v červenci Slovensko dováželo několikanásobně více ruské ropy než v předchozích měsících. Ve velkém ruská ropa dále proudila také do Maďarska. Nenastal tedy sebemenší výpadek v dodávkách, přestože Budapešť i Bratislava varovaly, že u nich doma může nastat palivová krize.

Zpřísněné sankce

Kyjev ovšem s platností od začátku července zpřísnil své sankce na Lukoil, nikoli však na další ruské podniky, které Družbou ropu přepravují, jako je právě Tatněfť či Kremlem přímo ovládaná společnost Rosněfť.

Reklama

Ovšem i špičky Taťněfti jsou v úzkém napojení na Kreml. Vždyť její předseda představenstva, Rustam Minnichanov, je současně hlavou státu Tatarstán, oddaný Vladimiru Putinovi. Tatněfť má i své kořeny v Tatarstánu. Její zmíněný šéf je sunnitský muslim, i celý podnik tak těží ze své blízkosti islámskému světu.

Přes Ukrajinu tedy navzdory sankcím vůči Lukoilu v létě proudí do Maďarska a na Slovensko celkově více ruské ropy, právě díky Kremlu oddaným Tatarům.

Výroba elektromobilu Audi e-tron

Lukáš Kovanda: Němci hlasovali peněženkou. Bez dotací elektromobily nikdo nechce

Prodeje elektroaut v Německu se bortí, v srpnu spadly meziročně o takřka 70 procent, konstatuje původce čísel, spolkový úřad pro automobilovou dopravu. Jde podle něj o „propad historických dimenzí“. Německá vláda pod tlakem okolností přispěchala s ujištěním, že Volkswagen padnout nenechá.

Přečíst článek

ANALÝZA: Vodíková budoucnost má i rizika. Evropu může opět převálcovat Čína

Nástup vodíkových technologií, které přemění nejen energetiku, ale celé hospodářství, je podle všeho pouze otázkou času. Možná delšího, než si představovali optimisté, ale možná příliš krátkého na to, aby se Česko a celá Evropa připravily na všechny důsledky – včetně bezpečnostních. Rizika spočívají hlavně v tom, že se náš kontinent stane závislým na dovozu jako v případě zemního plynu a že Čína nástup nové éry opět využije k budování své technologické převahy, píše ve své analýze pro Export.cz Jan Žižka, šéfeditor Moderní ekonomické diplomacie.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ropovod Družba, ilustrační foto

Přerušení dodávek ruské ropy do Polska zvyšuje riziko přerušení dodávek také do Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme