Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Biden končí. Trump to tušil dopředu a zbrojí na Harrisovou

Joe Biden již nebude kandidovat na prezidenta USA
ČTT
Stanislav Šulc

Nepřekvapivý šok. Tak bychom mohli označit rozhodnutí prezidenta Joea Bidena, že nebude pokračovat jako kandidát Demokratické strany na amerického prezidenta. Nyní jsou na tahu demokraté, ale i republikáni. První se musí sešikovat za Kamalou Harrisovou, kterou Biden doporučil za svou nástupnici. A republikáni musejí začít promýšlet novou strategii na nového protivníka.

Reklama

Covid ještě jednou zasáhnul do světového dění. Právě tímto virem se nakazil americký prezident Joe Biden a v izolaci rozvažoval, jaká bude jeho další dráha. Bude skutečně kandidovat na prezidenta, ačkoli si to již nikdo nepřeje? Nebo se vzdá nominace, kterou měl jistou?

Nakonec skutečně odstoupil. A otevřeně podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou, aby se stala nominantkou Demokratické strany v podzimním klání. Pokud vše půjde hladce, v listopadu se právě ona postaví Donaldu Trumpovi, který v posledních týdnech ovládá veřejný prostor a jede na vítězné vlně.

Americký prezident Joe Biden

Biden odstoupil z prezidentské kandidatury

Americký prezident Joe Biden odstupuje ze své kandidatury za znovuzvolení prezidentem Spojených států. Chce se nyní soustředit na své povinnosti po zbytek funkčního období. Biden to v neděli večer uvedl v prohlášení na sociální síti X. Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem.

Přečíst článek

Nyní se však všechno mění. A hraje se nanovo. Ustavuje se nová hra.

Reklama

Více hlasů demokratů

Stará hra byla již zcela Trumpova. Silný lídr, Bohem vyvolený mučedník, který zázrakem přežil atentát, měl zdrtit stárnoucího, senilního a zcela nefunkčního stávajícího prezidenta, který zpackal všechno, nač sáhnul i mnohem víc.

Není se čemu divit, že demokraté chtěli tuto hru skrečovat. To se nyní děje. A s Kamalou Harrisovou bude hra o něco složitější. Nejprve se podívejme na to, co hraje v její prospěch.

Jde o úspěšnou političku, která z mnoha důvodů umí přilákat část voličů, již Biden ani Trump nemají co nabídnout. V politice je zkušená, byla viceprezidentkou, ale zároveň na ní neulpěly objektivní neúspěchy vlády Joea Bidena.

Pokud se demokraté za Harrisovou skutečně sešikují a povede se k volbám dostat všechny pravověrné demokratické voliče, mohla by Harrisová získat více demokratických voličů, než by jich býval přilákal Biden.

Má to Joe Biden spočítané?

Jak odstranit Bidena? Scénářů je několik, všechny jsou komplikované

Demokratické politiky čekají náročné týdny. S rostoucím přesvědčením, že volby ovládne Donald Trump, poroste snaha odstranit stávajícího prezidenta z volebního klání. Nahradit Joea Bidena však není vůbec jednoduché. A paradoxně to nebude snadné ani ve chvíli, kdyby tomu dnešní prezident byl sám nakloněn. Zde jsou scénáře možného odstavení Joea Bidena z demokratické kandidátky.

Přečíst článek

Převládnou argumenty z pískoviště?

A teď se podívejme, jak se tuto hru pokusí vystavět Donald Trump a jeho tým, kteří jsou zvyklí na to, že ustavují pravidla hry, v níž jsou pak úspěšní.

Harrisovou budou vykreslovat jako levičačku, nezkušenou, neúspěšnou a nemastnou-neslanou političku, za kterou není žádný úspěch. A to je pořád spíše ten optimističtější scénář. V pokleslejší verzi scénáře se bude akcentovat to, že je žena, že pochází z nebílého etnika a další podobné „argumenty“ z pískoviště.

Ale nebuďme hned pesimističtí. Nová hra teprve začíná. Jak v jejích začátcích bude fungovat trumpovská mašinérie, je vcelku očekávatelné. Tedy znovu: pokusí se vystavět příběh méně zkušené političky, kterou vedle veleúspěšného Trumpa prostě volí jedině ideologický zaslepenec.

A ano, zkušenost rozhodně je na straně republikánského kandidáta.

Tomio Okamura

Politický diář Jany Havligerové: Založí Okamura novou stranu? A bitka o „Hlas samospráv“

Andrej Babiš je zhrzený a bojkot frakce Patriotů v evropském parlamentu považuje za nedemokratický. „Slyšet o nás bude i bez funkcí,“ tvrdí. Původně se ovšem chlubil tím, že nové uskupení, u jehož zrodu stál, bude klíčovou silou europarlamentu. Zatím tedy křičí na domácí scéně. Ostatně, aby byl slyšet a vidět v Česku, je pro něj důležitější. Kdo dohlédne do Bruselu, že.

Přečíst článek

Stín Ospalého Joea

Ale o to zajímavější bude sledovat, jak kampaň povede právě Harrisová a demokraté. Pokud se jim podaří přijít z úplně jinými pravidly hry, mohlo by se jim podařit vedle všech demokratických voličů oslovit také část nerozhodnutých voličů, pro něž byl Biden nepřijatelný, ale Trump je pro ně prostě příliš silná káva.

Ať už to dopadne jakkoli, odstoupením Joea Bidena se americké prezidentské volby 2024 staly opět zajímavým kouskem dějin. A uvidíme, jestli Trump opět porazí ženskou kandidátku Demokratické strany a jediným, kdo jej kdy porazil, zůstane „Sleepy Joe“.

VIP Eva Talks se Zdeňkem Pohlreichem
video

Kdyby zmizela třetina restaurací, tak se moc nestane, říká Zdeněk Pohlreich

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Pozvání do studia přijal jeden z nejznámějších kuchařů a moderátorů pořadů o gastronomii Zdeněk Pohlreich.

Přečíst článek

Jakub Hadrava v seriálu Inspektoři památek zasahují
video

Video: Chátrající pivovarskou spilku koupil nadšenec od města. Nyní jí vrací ztracený lesk

Památkou v Česku nemusí být jen zámky či tvrze, ale třeba také pivovarská spilka. To potvrzuje další pokračování seriálu Inspektoři památek zasahují, jehož hrdinové se tentokrát vydají do obce Valeč.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme