Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: ČNB se dál bojí inflace a čeká nižší růst

Guvernér České národní banky Aleš Michl
ČTK
Stanislav Šulc

Cenová stabilita byla v Česku obnovena, konstatoval guvernér České národní banky Aleš Michl. Přesto měnová politika zůstane zpřísněná, protože v ekonomice dále existují proinflační tlaky, dodal. Nová makroekonomická prognóza potvrzuje očekávání spojená s inflací, zároveň ale snižuje odhady růstu české ekonomiky. Ekonomika je pod potenciálem, stojí za tím zejména utlumená důvěra spotřebitelů i firem v pozitivní vývoj, dodal guvernér. Sazby tak dál budou klesat, ale spíš opatrně, což se projeví také na velmi pozvolném poklesu hypoték.

Reklama

Letní prázdniny a vysoké teploty zdánlivě přiměly Českou národní banku ke spíše nižší aktivitě. Své základní úroky sice opět snížila, tentokrát však jen o 0,25 procenta, tedy spíše tak pro forma, aby se neřeklo, že nijak nereaguje na fakt, že inflace v Česku opět je na dvou procentech, tedy cíli centrální banky.

Počasí na to přirozeně nemělo vliv, spíše obavy, které centrální bankéři nadále mají z inflace. V ekonomice totiž podle Aleše Michla nadále působí proinflační tlaky, nejspíš se ČNB obává také možného přelití rostoucí inflace z eurozóny, zejména Německa.

ČNB

ČNB snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procenta a zhoršila výhled ekonomiky

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta. Sazba se dostala na nejnižší úroveň od počátku února 2022. Zpomalení uvolňování měnové politiky po čtyřech předchozích sníženích sazby o půl procenta odpovídá očekávání finančního trhu.

Přečíst článek

Vydělají střadatelé

A tak pokračuje období zvýšených sazeb, na nichž vydělávají střadatelé, jimž i obyčejný spořící účet pokryje inflaci. Poraženými naopak zůstávají čekatelé na levnější hypotéky. Jak ukázaly údaje hypoindexu, hypotéky zatím nijak dramaticky nereagují na pokles sazeb, k němuž v aktuálním roce již došlo. A tato situace bude pokračovat.

Reklama

Hypotéky zkrátka nemají proč klesat. Žadatelů o ně je již dostatek, takže banky si nemohou stěžovat na malý hypoteční byznys. S tím, jak teprve pozvolna začínají růst ceny nemovitostí, bude tento stav trvat ještě chvíli, protože lidem toužících po vlastním bydlení zatím stále bude vycházet poměr ceny nemovitosti a měsíční splátky.

Navíc tu je ještě ta skutečnost, že hypotéky navzdory všeobecnému přesvědčení nejsou přímo navázány na úroky ČNB. Vliv má také konkurence bank a výše výnosu dlouhodobých dluhopisů, jimiž si banky hypotéky vykrývají. A ty v letošním roce přestaly klesat, a naopak mírně vzrostly.

Komerční bance se nedařilo. Zisk propadl víc než o pětinu

Komerční bance se nevedlo. Zisk propadl víc než o pětinu

Čistý zisk Komerční banky, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, klesl v prvním pololetí meziročně o 21,5 procenta na 6,34 miliardy korun. Provozní zisk se ve stejném období snížil o 5,9 procenta na 8,47 miliardy korun.

Přečíst článek

Nižší růst, než se očekávalo

Možná nejpodstatnější informace z aktuálního zasedání centrální banky je ukryta v nové makroekonomické prognóze, kterou ČNB vydalo. Zatímco vývoj inflace je stabilní, ČNB naopak snížila očekávaný výhled růstu českého hospodářství. Zatímco ještě na jaře očekávala růst o 1,4 procenta, aktuálně to je již pouze 1,2 procenta. Připomeňme, že každá desetina představuje desítky miliard korun.

Guvernér Aleš Michl ve svém komentáři k zasedání uvedl, že česká ekonomika je nadále pod potenciálem. Nahoru ji táhne zejména spotřeba domácností, naopak zahraniční poptávka je nadále oslabena. Navíc místní firmy i spotřebitelé mají stále negativní očekávání ohledně vývoje ekonomiky, což se dál propisuje do nižší investiční i spotřebitelské aktivity.

Fed ponechal úroky beze změny. První "cut" může přijít už brzy

Americká centrální banka (Fed) ve středu podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Poukázala nicméně na pokrok při snižování inflace ve Spojených státech. Naznačila tak, že se blíží snížení úrokových sazeb, napsala agentura AP.

Přečíst článek

Situace zatím pod kontrolou

Vystoupení guvernéra ČNB tak působilo rozpolceně. Na jedné straně je oslava ze zkrocení inflace. Na straně druhé ale obavy, že zkrocení může být dočasné, že může jít spíše o výkyv, nikoli trend.

A to vskutku může, jak ukazují například data z Belgie, ale i jiných zemí eurozóny, kde je inflace opět výrazně nad dvěma procenty.

A tak je aktuální snížení o čtvrt procentního bodu vlastně dobrá zpráva. Potvrzuje, že ČNB ví, co dělá, a že má složitou situaci zatím stále pod kontrolou.

Milan Šemelák a William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz a Milan Šemelák: Rod Lobkowiczů má historii 700 let. Taková perspektiva má co nabídnout i byznysu

Co může současné společnosti nabídnou šlechtický rod se sedmisetletou historií? Možná mnohem více než by se mohlo na první pohled zdát. Jde především o perspektivu, kterou nezná naše země, natož místní byznys. O této perspektivě a jejím vlivu jsme se bavili s Williamem Rudolfem Lobkowiczem, který ve slavném šlechtickém rodu má na starosti mimo jiné digitální aktivity. Právě on byl první z rodiny, kdo se sešel s Milanem Šemelákem, který řadu let trávil v dynamickém prostředí globálních startupů. Jeho přístup radikálního zjednodušování nyní pomáhá rodině redefinovat fungování v souladu s dnešním světem, ale při zachování staletých hodnot rodu. Dva světy? Ale vůbec ne. Jeden velmi barvitý svět, který se neustále tvoří. Stejně jako třeba po třicetileté válce.

Přečíst článek

Korespondenční volba. Když odjedu na služebku, budu moci volit dopisem? Odpovídají právníci

Češi žijící v zahraničí patrně budou moci už v příštích řádných sněmovních volbách využít hlasování poštou. Návrh zákona vyvolal u veřejnosti vlnu otázek, některé z nich zodpoví právníci advokátní kanceláře PRK Partners, kteří tématu, které rozdělilo poslance i českou společnost, věnují již druhý díl podcastu Právo k Ranní Kávě.

Přečíst článek

Reklama

Související

Jedeme dál. ČNB nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

AKTUALIZOVÁNO: ČNB nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Snižovat se nebude, prohlásil Michl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme