Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Pražská MHD se mění v parodii

Stanislav Šulc: Pražská MHD se mění v parodii
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Prahu oplotit a nechat vychcípat. Populární názor z dob komunismu, který v částech země má opět řadu příznivců, se částečně realizuje v praxi. A stojí za tím překvapivě sami Pražáci a několik podivných rozhodnutí. Tento víkend se například Dopravnímu podniku Praha podaří dokonale ochromit veškerou hromadnou dopravu v centru. Důvod? Bůhví.

Reklama

Pražská doprava umí být pořádné peklo. Ale většinou to platilo jen pro tu osobní. Letošní letní prázdniny však v peklo mění i dopravu hromadnou, tedy tu, co bychom v rámci ekologizace měli používat. Tento víkend to ale prostě nepůjde. 

Není úplně podstatné, kdo tento ďábelský plán odstřihnout centrum od většiny MHD vymyslel. Asi to bude kombinace hlouposti na mnoha úrovních, nebo to je opravdu pořádné spiknutí. Nic jiného nemůže stát za myšlenkou zavřít metro A mezi stanicí Dejvická a Náměstí Míru uprostřed turistické sezony

Zvláště když je zároveň rozkopaná tramvajová linka mezi Václavským náměstím a Hlavním nádražím díky nevšednímu a velmi drahému projektu návratu tramvají na Václavák. Připomeňme, že tím pádem má smůlu téměř každý, kdo chtěl vyzkoušet zážitkovou trasu z centra na letiště, již zajišťuje metro a trolejbusy.

Chybí smajlík

Takže každý, kdo pojede z letiště do centra či zpět, z východní části Prahy do centra nebo na letiště, nebo prostě jen tak odkudkoli do centra, bude moci využít kombinaci celé řady prostředků. A ve finále stejně bude muset dojít pěšky.

Reklama

Pražská doprava tak o víkendu dostane charakter hned mnoha filmových žánrů. Pro někoho bude hororem, pro jiné rodinným dramatem, obecně však bude parodií.

Tu by vyšperkoval již jen takový ten informační smajlík, který používá Ředitelství silnic a dálnic u rekonstrukcí. Mohlo by na něm být ono slavné „Brzy po novém“, nebo třeba „Musíme ty peníze na rekonstrukce utratit, jinak by nám v příštím roce zkrouhli rozpočet“.

Tramvajovou trať na Václavském náměstí postaví za 1,24 miliardy firma Eurovia CS

Stanislav Šulc: Trolejbusy na letiště a tramvaje na Václaváku. Nesmyslná romantika ovládla pražskou dopravu

Zní to jako pohádky o slavných návratech. Pojďme vrátit trolejbusy do pražské dopravy, znělo před několika lety. Pojďme vrátit tramvaje na Václavák, znělo zase jindy. Oba projekty se přitom dotáhly k realizaci. Nutno dodat, že bohužel. Oba projekty jsou totiž víc výsledkem naplněných tužeb pár dopravně-romanticky založených jednotlivců, než že by naplňovaly nějaké rozumné potřeby města či místních. A problémy s nimi spojené budou jen narůstat.

Přečíst článek

GLOSA: Pražští revizoři jdou hlavně po "slušňácích". A dost úspěšně

Za poslední tři roky vybrali revizoři v pražské hromadné dopravě na pokutách přes 635 milionů korun. Rok od roku částka stoupá, loni se přiblížila čtvrt miliardě. Vypadá to na dobře rozjetý byznys. Vyžívá se snad DPP v represi černých pasažérů? A proč je jeho přístup ve srovnání s jinými metropolemi sto let za opicemi.

Přečíst článek

Reklama

Související

Tramvajovou trať na Václavském náměstí postaví za 1,24 miliardy firma Eurovia CS

Stanislav Šulc: Trolejbusy na letiště a tramvaje na Václaváku. Nesmyslná romantika ovládla pražskou dopravu

Přečíst článek
Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky

Stanislav Šulc: Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky. Nejde o auta v centru

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme