Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát jde do války s hutěmi Liberty. Spíš tedy se supy z Kazachstánu

Huť Liberty Ostrava
ČTK
Lukáš Kovanda

Český stát, respektive jeho pojišťovna EGAP, jde do války s hutěmi Liberty. Evidentně se mu totiž nelíbí poslední kroky zkrachovalých hutí. Takže žádá soud, aby hutím omezil možnost nakládat s jejich majetkem.

Reklama

Státu se nezamlouvá hlavně nečekaná dohoda Liberty Ostrava o financování části její výroby neznámou společností řízenou z Kazachstánu. Proto EGAP po soudu chce, aby hutím majetková práva omezil a převedl je na insolvenčního správce. EGAP představuje klíčového věřitele hutí.

Hutě Liberty má podle zmíněné překvapivé dohody financovat společnost Donquixote, jež je registrovaná v Polsku a v jejímž čele stojí Serik Akhmetov, manažer z Kazachstánu

Dohoda hutí se společností Donquixote budí podezření, že by mohlo docházet k dalšímu vyvádění majetku z nich. Zejména tomu se nyní snaží EGAP svým zmíněným krokem zabránit, protože se obává, že jinak je ohrožena reorganizace Liberty Ostrava. Jinými slovy, obává se, že z hutí by nemuselo zůstat vůbec nic. Takto je ovšem šance, že se podaří zachránit alespoň jejich část.

Majitel skupiny Liberty Sanjeev Gupta

Státní EGAP u soudu navrhla omezit majetková práva hutí Liberty

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) u soudu navrhla omezit majetková práva hutní společnosti Liberty Ostrava a převést je na insolvenčního správce, informovaly Seznam Zprávy (SZ). EGAP je věřitelem zkrachovalých hutí a stojí také v čele prozatímního věřitelského výboru.

Přečíst článek

Reklama

Další rána pro Liberty. Hutě nemají žádný reálný finanční plán, říká insolvenční správce

Insolvenční správce dosud neobdržel od hutní společnosti Liberty Ostrava, která je od června v úpadku, udržitelný plán další činnosti firmy. Způsob řízení pohybu peněz je podle správce založený na improvizaci bez jakékoliv koncepce a racionálního plánu.

Přečíst článek

Huť Liberty Ostrava

Moravia Steel stojí o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty. Hromadné výpovědi se odkládají

Skupina Moravia Steel - Třinecké železárny má zájem o rychlé převzetí celé druhovýroby v Liberty Ostrava. Apeluje na její zaměstnance, aby zatím nepodávali výpovědi. Skupina to uvedla v prohlášení po jednání s představiteli vlády o strategii výroby oceli v České republice. Má i strategický plán budoucího využití areálu prvovýroby ostravské huti.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme