Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stav českého průmyslu se stále zhoršuje. Obrat je v nedohlednu a propouští se

Český ministr průmyslu Jozef Síkela
ČTK
Lukáš Kovanda

Podmínky v tuzemském zpracovatelském průmyslu jsou stále ponuré. V září se zhoršovaly 28. měsíc v řadě. Vyplývá to ze zveřejněných údajů indexu nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu. Ten vykázal hodnotu 46 bodů. V srpnu to bylo 46,7 bodu. Meziměsíční zhoršování podmínek tedy ještě o něco zrychlilo.

Reklama

S tím se pojí nejvýraznější snížení zaměstnanosti v průmyslu za poslední takřka rok. Propouštění v září oznámil například českolipský výrobce autosedadel Adient, na nějž dolehlo výrazné snížení poptávky po automobilech v EU, které přetrvává již od pandemie covidu, a také snížení konkurenceschopnosti evropského autoprůmyslu.

Průmyslu se ovšem nedaří i kvůli ekonomickým potížím Německa a potažmo Číny, která je klíčovým odbytištěm německého průmyslového vývozu. České průmyslové podniky často figurují coby subdodavatelé německému průmyslu. Nadále poměrně vysoké úrokové sazby a nejistota ohledně budoucí poptávky pak brání průmyslovým podnikům v ČR více investovat.

Diamantová deprese. Drahým kamenům se nedaří a může za to i válka na Ukrajině

Diamantová deprese. Drahým kamenům se nedaří a může za to i válka na Ukrajině

Diamanty jsou možná věčné, ale poptávka po nich rozhodně ne. Nelehké časy nyní zažívají jak těžaři, tak i zpracovatelé drahých kamenů. A na pomyslném vrcholu současné krize stojí ti z Indie.

Přečíst článek

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS)

Boj za klasiku. Ministr Kupka chce revizi zákazu spalovacích motorů již příští rok

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) chce navrhnout dřívější přezkum dopadů zákazu prodeje nových aut se spalovacími motory v EU.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme