Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Střet odborů s vládou pokračuje: kdy, komu a kolik se bude přidávat?

Střet odborů s vládou pokračuje: kdy, komu a kolik se bude přidávat?
Profimedia
Jan Bureš

Odbory dnes opět budou jednat s vládou o růstu platů ve veřejném sektoru a podle veřejných vystoupení se zdá, že zatím shoda není úplně blízko. Hraje se v zásadě o tři věci. Komu přidat, kolik přidat a od kdy přidat? Zatímco odboráři by nejraději přidávali plošně a hned, vláda selektivně a od příštího roku. Jak na tom tedy jednotlivé skupiny zaměstnanců ve veřejném sektoru jsou, komentuje hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Reklama

Necelých 850 tisíc zaměstnanců ve veřejném sektoru se řídí 5 různými tabulkami a v průměru jejich platy oproti roku 2019 vzrostly zhruba o 20 procent a skutečně tak zaostávají za hlavními byznysovými odvětvími v čele s průmyslem, kde mzdy v průměru vzrostly od roku 2019 zhruba o 30 procent. Mezi jednotlivými kategoriemi státních zaměstnanců jsou však velké rozdíly a zatímco ve zdravotnictví platy kopírovaly nebo dokonce překonávaly soukromý sektor, v případě pracovníků v kultuře, úředníků, technických pracovníků, ale i pedagogů viditelně zaostávaly. I odtud pramení neochota vlády přidávat v tuto chvíli „všem stejně”.

Druhý problém je s načasováním valorizace platů. Ministerstvo financí má podle dostupných zpráv k dispozici peníze na valorizaci pro příští rok, ale nikoliv pro ten stávající (kdy ostatně výkon ekonomiky spíše zaostává za očekáváním). Ve hře tak pravděpodobně bude pouze navýšení tarifů u zaměstnanců, kterým reálný plat od roku 2019 poklesl nejvíce. To řádově může stát český rozpočet okolo 5 miliard korun a nemusí to „vážně” ohrozit plnění rozpočtového cíle pro tento rok (252 miliard korun). Česko svými fiskálními cíli pro tento a příští rok ostatně rozhodně patří k ambicióznějším zemím v EU - již letos předpokládáme deficit viditelně pod tři procenta HDP a příští rok se teoreticky můžeme dostat pod dvě procenta HDP.

Patria Finance

Česká ekonomika se příští rok dočká oživení, uvádí průzkum ministerstva financí

Přehledně: Co Fialova vláda chystá v rozpočtu na rok 2025

Do konce srpna. To je termín, který si dala sama vláda na zveřejnění návrhu státního rozpočtu na rok 2025. Ten je přitom nadále obestírán tajemstvím a jeho jednotlivé části zatím znají jen ministerstva. Celek zatím zná jen ministerstvo financí, jehož šéf Zbyněk Stanjura veřejně představil jen některé detaily.

Přečíst článek

Petr Fiala

Růst platů? Ve vládní rezervě už na to pro letošek nejsou peníze, uvedl Fiala

Ve vládní rozpočtové rezervě nejsou už pro letošek peníze na navýšení sumy na platy ve veřejném sektoru. Prostředky na zářijové navýšení tarifů hledají ale ještě ministerstva ve svých rozpočtech. Výdělky pracovníků veřejné sféry a státu porostou od ledna, uvedl v pořadu Partie televize Prima CNN premiér Petr Fiala.

Přečíst článek

Reklama

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Kde nic není, ani smrt nebere. Pardon, rozpočtová rezerva je prázdná, říká Stanjura

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ujistil senátory, že má fahrplan, jak opravit chromé stavební řízení. Jelikož se nezdržoval podrobnostmi, soudíme, že patrně nějaké mouchy ještě i tak bude mít. Fahrplan má docela jistě i ministr financí Zbyněk Stanjura, a to jak pro letošní rozpočet, tak pro finance na příští rok. Ten se k tomu, aby je vysvětlil, už vůbec nemá. Tak musíme doufat, že ministerské plány nevedou do kopru.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme