Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdeněk Pečený: Kryptoměny neslouží původnímu účelu, z bitcoinu je kult

Kryptoměna bitcoin
iStock
Zdeněk Pečený

Čím více se člověk ponoří do světa kryptoměn, tím více to vypadá spíše jako kult lidí, se kterými se obtížně vede debata.

Reklama

Minulý týden v Praze vystoupil jeden z nejslavnějších bitcoinových „kazatelů“. Michael Saylor na konferenci BTC Prague povídal o svých jednadvaceti bitcoinových pravidlech. Jedno z nich bylo například: „Do bitcoinu investujte pouze peníze, které si nemůžete dovolit ztratit“. U toho jsem se opravdu pobavil. Když Saylor začal křičet o tom, že bitcoin bude kupovat i když bude stát třeba miliony dolarů, lidé vstali a euforicky začali tleskat.

Saylorova firma MicroStrategy k 1. květnu vlastnila 214,4 tisíc bitcoinů v aktuální hodnotě přes 14 miliard dolarů. Vzhledem k tomu, že kryptoměny se nemá nikdy vytěžit více než 21 milionů kusů, vlastní jeho firma více než 1 procento všech bitcoinů. Včetně těch, které se ještě ani nevytěžily.

Právě v tom je problém. Stovka největších držitelů bitcoinu vlastní 15 procent všech bitcoinů. A kryptoměně bohužel naivně věří řada drobných investorů, kteří už se vidí v novém Ferarri, které si ze zisku koupí. A raději nepřemýšlet o tom co by se stalo, kdyby se bitcoin nakonec stal tou hlavní a globální měnou. Došlo by k takovému přerozdělení a zkoncentrování bohatství, že dnešní nerovnosti v USA, Brazílii či Jižní Africe by nám při zpětném pohledu přišly jako socialismus, kde si byli vlastně všichni téměř rovni.

Mzdy v eurech jsou nesmysl. Buď je mějme v koruně, nebo přijměme euro

Lukáš Kovanda: Mzdy v eurech jsou nesmysl. Buď je mějme v koruně, nebo přijměme euro

Okruh českých zaměstnanců, kteří mohou dostávat výplatu v eurech, se od příštího roku rozšíří. Kromě těch, kteří pracují v zahraničí, ji nově budou moci inkasovat třeba pendleři nebo ti, co mají v zahraničí rodinu.

Přečíst článek

Reklama

Jen ne k placení

Podle odhadů je světě v oběhu ekvivalent 8 bilionů dolarů v různých měnách. Jedno procento by se tedy rovnalo 80 miliardám dolarů v rukách jedné společnosti. To odpovídá 25násobku hodnotě společnosti Apple. Sám do kryptoměn investuji, ale na rozdíl od Saylorova přikázání jsou to naopak peníze, o které mohu v klidu přijít a rozhodně doufám, že se nedočkám světa, kde jediným platidlem v oběhu bude 21 milionů bitcoinů.

Kryptoměny dnes téměř neslouží k tomu, k čemu původně měly. Tedy k placení. Naopak se staly spekulativním aktivem, po kterém už skočili i velcí hráči z řad bank a fondů. Bitcoin a další kryptoměny mají především za cíl obohatit ty, kteří jsou již navrcholu. „Přijdete o heslo ke svému účtu? Vaše chyba. Nalítnete na nějaký scam? Vaše chyba. Ale miliardáři manipulující celým trhem? Géniové,“ napsal před lety Jackson Palmer, spolutvůrce meme kryptoměny Dogecoin. Ještě si někdo myslí, že kryptoměny jsou všelékem na problémy dnešního světa?

Roman Valihrach

Roman Valihrach: Méně kryptoměn by bylo ku prospěchu

Milion dolarů za bitcoin není nereálné, říká Roman Valihrach, zakladatel největší tuzemské kryptoburzy Coinmate. „Jestli to bude za 5 nebo za 20 let, to nevím,“ dodává Valihrach, který tvrdí, že bitcoin by v budoucnu mohl nahradit zlatý standard. V rozhovoru s newstream.cz dále mluví o tom, zda je Česko „krypto Švýcarskem“, jak by stát mohl podpořit digitální měny, aby Česko přestalo být montovnou či jak hodnotí spolupráci s Tipsportem.

Přečíst článek

Je lepší Ethereum nebo Bitcoin?

Bitcoin a Ethereum mají zvláštní vztah – jsou neoddělitelné a přesto sóloví hráči, vedou žebříček všech kryptoměn podle tržní kapitalizace. Více než 60 procent kapitálu na kryptotrhu investoři investovali do Bitcoinu nebo Etherea. I

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme