Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdeněk Pečený: Pláčete nad sedmiprocentní hypotékou? Můžete si za to sami

Zdeněk Pečený: Pláčete nad sedmiprocentní hypotékou? Můžete si za to sami
iStock
Zdeněk Pečený

Kdo nyní musí refinancovat hypoteční úvěr za šest či sedm procent, si za to může sám. Lepší sazbu si totiž mohl zajistit s předstihem již předloni, v době před růstem úroků na aktuálně nejvyšší úrovně od 90. let, říká finanční expert Newstreamu Zdeněk Pečený.

Reklama

Dnes došlo k vyplacení mé staré hypotéky v původní bance, která se mi loni vysmála, když jsem po nich chtěl úrok lehce nad dvěma procenty. Místo toho mi chtěli v neděli strhnout novou splátku, o 50 procent vyšší, než byla ta původní. K tomu už, ale k jejich smůle, nedojde.

Refinancování za 2,18 procenta 

Úvěr jsem refinancoval v jiné bance za v současné době snovou sazbu 2,18 procenta. Jak? Smlouvu jsem podepsal a sazbu si zafixoval již na sklonku léta 2021.

Hypoteční sazba se drží na vrcholu, průměrná splátka za dva roky stoupla o 7500 korun

Hypoteční sazba se drží na vrcholu, průměrná splátka za dva roky stoupla o 7500 korun

Průměrná sazba hypoték na počátku června nepatrně klesla na 6,30 procenta z květnových 6,32 procenta. Vrátila se tak na dubnovou úroveň. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Přečíst článek

Většina bank toto umožňuje s dvouletým, některé s jednoletým předstihem. K té první skupině patří například Unicredit, Fio či Raiffeisenbank. Naopak Česká spořitelna je ochotna bavit se o nové sazbě pouze s jednoletým předstihem. Délka fixace ale začíná běžet již při podpisu smlouvy, ne při čerpání prostředků. To může z pětileté fixace udělat pouze tříletou, pokud si ji klient zajistí s dvouletým předstihem.

Reklama

Sorry not sorry

Zatímco v září 2021 byla dle hypomonitoru ČBA průměrná úroková sazba hypoték 2,43 procenta, o rok později to bylo 5,8 procenta. Kdo by si chtěl novou sazbu zajistit předem loni v létě, oproti současné situaci by nic neušetřil. Růst základní úrokové sazby ČNB se totiž zastavil loni v červnu, odkdy je na sedmi procentech.

Když centrální bankéři začali malovat čerta na zeď a předloni v červnu poprvé zvýšili sazbu, tehdy na půl procentního bodu, bylo jasné, že tam se růst nezastaví. Koho v následujících dvou letech čekala takzvaná obnova hypotečního úvěru, mohl a měl jednat. Kdo dnes brečí, že se mu při obnově splátka zvýšila o polovinu, si za to může sám. V angličtině na to mají pěkné úsloví - sorry not sorry.

Vše o nemovitostním trhu čtěte zde:

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Lukáš Kovanda: Stát chystá nemorální zásah u hypoték. Poškodí klienty bank a přiživí bonusy bankéřů

Pokuta za předčasné splacení hypotéky trestá zodpovědnost a svědomitost. Banky si umí riziko ošetřit samy, stát k tomu nepotřebují. Jeho zásah okrádá svědomité občany a jen přiživuje už tak tučné bonusy bankéřů.

Přečíst článek

Hledání nájmu v realitní kanceláři, ilustrační foto

Nájem je nyní výhodnější než hypotéka. Ale nedobrovolně, lidé nemají na výběr, říká průzkum

V momentální nepříznivé finanční situaci vyjde žití v nájmu výhodněji než splácení hypotéky na vlastní bydlení. Více než polovina lidí žijících v nájmu by si přitom přála přestěhovat do vlastního, ale téměř v dvou třetinách případů si to nemohou finančně dovolit. Na pořízení bytu v Česku je průměrně potřeba téměř 15 ročních platů. Nedostupnost vlastního bydlení tak vede k nedobrovolnému nárůstu zájmu o bydlení v nájmu. Vyplývá to z průzkumu realizovaného Českou spořitelnou, Evropou v datech a Sociologickým ústavem Akademie věd ČR.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme