Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve sportu i filmu si dávám vysoké cíle. Proto musím umět přijímat i prohry, říká režisér Petr Jákl

Michal Nosek

Eva Čerešňáková, autorka, moderátorka, bývalá modelka a Česká vicemiss v pořadu VIP Eva Talks na Newstream.cz zpovídá české celebrity. Tentokrát pozvání do studia přijal filmař Petr Jákl. Ten s Evou hovořil o svých plánech, spolupráci se světovými hereckými jmény i o významu filmových festivalů.

Reklama

Producent a režisér Petr Jákl loni oslavil padesátiny. V roce 2000 na Olympijských hrách v Sydney ukončil judistickou kariéru a jeho další kariéra se více přimkla k filmu. Na stříbrném plátně se nejdříve prosadil jako kaskadér. V této profesi si vydobyl světové uznání a získal tak i malé role ve filmech xXx, Česká spojka, Gladiátor či Vetřelec vs. Predátor. Kaskadérskou firmu provozuje dál, ale ve světě filmu se již roky mnohem více prosazuje jako producent a režisér. 

Začalo to Kájínkem

Velký úspěch zaznamenal v roce 2010 jeho první film Kájínek, na motivy života stejnojmenného odsouzeného zločince. Thriller dosáhl nejvyšších tržeb během prvního týdne projekce i nejvyšších celkových tržeb v tomto žánru v české historii. V roce 2010 navštívilo film téměř osm set tisíc diváků při celkových tržbách více než osmdesát milionů korun. Film získal Českého lva v kategorii Herec ve vedlejší roli a hlavní cenu na Belgickém filmovém festivalu v Lutychu.  

Moderátorka Eva Čerešňáková si povídá s Martinem Zounarem
video

Dobré divadlo se uživí i samo, říká Martin Zounar

Martin Zounar své diváky v posledních měsících překvapuje změnou vizáže. Dodržováním striktních stravovacích pravidel se mu podařilo zhubnout třicet kilogramů a už si může s přáteli znovu zahrát fotbal a věnovat se i jiným sportům. "Už to se mnou bylo vážně tragické. Skoro jsem si ani nedokázal zapnout přeskáče," vzpomíná na doby, kdy mu bylo nejhůř.

Přečíst článek

Jáklova filmařská dráha pokračovala v roce 2015 hororem Ghoul. Ten se v česku stal nejvýdělečnějším hororem a získal hlavní cenu na Grossmann Fantastic Festival. 

Reklama

Zatím posledním Jáklovým počinem na stříbrném plátně je vysokorozpočtový epos Jan Žižka. Historický akční příběh z dob husitských válek se promítal v roce 2022 a role v něm přijali slavní herci, jako Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger a Matthew Goode. Snímek Jan Žižka je nejdražším filmem v historii české kinematografie. „Ve sportu i filmu jsem si vždy dával vysoké cíle. Jsem velice soutěživý, tak si musím nastavovat určité hranice možností. Vysoké cíle se dají plnit, jen se člověk musí připravit i na řadu proher,“ říká.

Štefan Margita a Eva Čerešňáková
video

Opera mě v mládí vůbec nezajímala. Začal jsem vlastně náhodou, říká Štefan Margita

Moderátorka Eva Čerešňáková v novém formátu pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Před kamery tentokrát přišel Štefan Margita. Ten poradil mladým zpěvákům, jak si nezničit hlas a rozpovídal se o své čtyřicetileté kariéře na operních scénách. Také nechal diváky nahlédnout do byznysu spojeném s operou.

Přečíst článek

Kromě natáčení vlastní tvorby Petr Jákl v roli producenta výrazně proniká do světového filmového průmyslu. Dávno přesáhl hranice Evropy a jeho jméno je spojováno s hollywoodskými hvězdami, držiteli nejprestižnějších filmových ocenění, jako jsou například Michael Caine, Russell Crowe či sir Antrony Hopkins

Proč jezdí do Karlových Varů na festival? 

Jak vnímají Českou republiku světové filmové hvězdy? 

Čeho chce Jákl ve filmu ještě dosáhnout? 

Kdo byl nejdůležitější ve výběru jeho životní cesty? 

Více se dozvíte v aktuálním díle pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV. Video se spouští v úvodu tohoto článku. Ve formě podcastu ho najdete na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

VIP Eva Talks s Petrem Jáklem Newstream
Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme