Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence může výtvarnou tvorbu výrazně ovlivnit, říká malíř a sochař Martin Lukáč

Michal Nosek

Moderátorka a modelka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá celebrity. Tentokrát ve studiu přivítala slovenského výtvarníka Martina Lukáče. 

Reklama

Jeho práce spojuje klasickou techniku s moderním vyjádřením, zaměřeným na abstrakci. Talent, pracovitost a originalita mu získaly uznání jak v rámci Slovenska, tak i mezinárodně. Jeden z jeho obrazů se nedávno v Paříži vydražil za dvanáct tisíc eur. Obdobné cenovky mají i jeho další práce. 

Vystudoval malbu na pražské UMPRUM a v českém hlavním městě tvoří dál. Vyrostl ale na bratislavském sídlišti Petržalka, kde chce realizovat i největší projekt. Jednalo by se o obrovskou želvu ninja, která by zkrášlila fasádu některého z tamních paneláků. 

Jeho tvrorba tak má podobnou sílu a drzost a bezprostřednost jako sídlištní grafitti. Lukáčova díla jsou zastoupená v řadě evropských galerií. „K úspěchu nestačí náhoda, ani konkrétní moment. Výtvarník na tom musí kontinuálně pracovat,“ říká.

K volné tvorbě a abstrakci se dostal ke konci studia a zůstal jí věrný. V rozhovoru se vyjadřuje i k umělé inteligenci v umění, kterou nezavrhuje. Prý dokáže být inspirativní, ale lidskou práci nahradit nedokáže. „To bychom si pak mohli v Ikea nakupovat umění od robotů,“ usmívá se. 

Reklama

Jak investovat do umění? 

Co může dát výtvarníkům umělá inteligence? 

O jaké umění je největší zájem? 

Kde hledá malíř inspiraci? 

Kolik investuje do barev, plátna, a ateliéru? 

Dozvíte se v aktuálním díle pořadu Evy Čerešňákové VIP Eva Talks na Newstream TV. Video se spouští v úvodu tohoto článku. Ve formě podcastu ho najdete také na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts.    

Sledujte další epizody pořadu VIP Eva Talks

Houslista Pavel Šporcl
video

Pavel Šporcl: Vrcholová hudba je jako vrcholový sport. Bez vytrvalosti a vášně to nejde

Houslista, který dokáže svou hrou přeměnit i největší hudební skeptiky na fandící diváky. A to včetně těch, kteří se obvykle při zvuku houslí cítí jako ryby na suchu. To je hudební virtuos Pavel Šporcl. Dokázal pro klasickou hudbu nadchnout stovky mladých lidí. Ti by se o tomto žánru jinak třeba nikdy nedozvěděli.

Přečíst článek

Elizabeth Kopecká
video

Plán B je nejintimnější, co jsem kdy zazpívala, říká Elizabeth Kopecká

Moderátorka a modelka Eva Čerešňáková v pořadu VIP Eva Talks na Newstream TV zpovídá české celebrity. Tentokrát ve studiu přivítala zpěvačku Elizabeth Kopeckou.

Přečíst článek

Reklama

Související

Klubové setkání "Ženy jako investorky do krásy" - Newstream Business Club českých a slovenských žen

Lidé více hledají jistotu v umění, nákup uměleckých děl a šperků byl za covidu enormní, uvedly expertky

Přečíst článek
Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Propásli jste akciovou rally? Nevadí, nejvhodnější čas k investování je teď

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme