Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Video: Chátrající pivovarskou spilku koupil nadšenec od města. Nyní jí vrací ztracený lesk

Stanislav Šulc
sta

Památkou v Česku nemusí být jen zámky či tvrze, ale třeba také pivovarská spilka. To potvrzuje další pokračování seriálu Inspektoři památek zasahují, jehož hrdinové se tentokrát vydají do obce Valeč.

Reklama

Pivovar byl po mnoho dekád důležitou součástí centra Valče. Neúprosná minulost sice dala zaniknout hlavní pivovarské budově, ale zachovaly se pivovarská konírna a spilka.

Obec nabídla k prodeji spilku. Jakub Hadrava, umělec, se bál, že ji nějaký místní bafuňář koupí a zbourá, a tak spilku koupil a dává ji znovu dohromady. Jen střecha stála tři miliony, ze svého přitom dal půlku,“ vypráví začátek příběhu rekonstrukce Valečského pivovaru autorka seriálu Zora Cejnková. „Původní záměr přitom byl, že zde majitel bude mít ateliér. Jak to s tímto záměrem v současnosti vypadá, se dozvíte v dalším díle Inspektorů,“ dodává Cejnková.

Pivovar ožívá

Hadrava spolupracuje s Jiřím Bauerem a Vojtěchem Vaskem, kteří ve Valči obnovují tradici pivovarnictví. Nový Pivovar Valeč plánuje výstav 1500 hl ročně a jeho sládek si již získává věhlas nejen pro zvládnutí tradice čistých českých ležáků, ale též pro široký záběr a invenci na poli zahraničních a moderních pivních stylů.

Reklama

Podívejte se na další epizody seriálu Inspektoři památek zasahují

František Hupka (uprostřed) spolu s herci ze seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Opravovat památku je ohromná zátěž i relax, říká vlastník zámku v Kopaninách

Každý, kdo jde na zámek v Kopaninách, musí mít cihlu. A není se čemu divit. František Hupka se svou rodinou opravuje zchátralý zámek již dlouhá léta a hodí se mu jakákoli pomoc. A když ne materiální, tak se můžete zúčastnit dobrovolnického dne.

Přečíst článek

Inspektoři památek zasahují 3
video

Video: Jak tisíc dobrovolníků přetváří zdevastovaný hrad a zámek Hartenberg

Seriál Inspektoři památek zasahují se tentokrát vydá k hradu a zámku Hartenberg, na němž se čas a lidská lhostejnost podepsaly velmi negativně. Od roku 1997 ale ruinu dává znovu dohromady nový majitel Bedřich Loos, pomáhaly mu již stovky dobrovolníků. A za svou snahu získal i několik ocenění.

Přečíst článek

Druhý díl seriáluz Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Desítky let opravuje rodina Pincových památku v Jáchymově. Hotovo zdaleka nemají

Ve druhém díle seriálu Inspektoři památek zasahují hlavní hrdinové vyrazí do Jáchymova. Zde již pětadvacet let opravují manželé Pincovi měšťanský dům v ulici Mincovní, číslo popisné 33. Pro návštěvníky zde je otevřená kavárna.

Přečíst článek

Inspektoři památek zasahují
video

Video: Stará věž tvrze oficiálně neexistovala, přesto byla památkou. Nový majitel ji dává opět dohromady

Seriál Inspektoři památek zasahují se tentokrát vydává až k česko-německé hranici, kde leží tvrz, kterou opravuje Petr Jaška. Ten ji přitom zdědil po prarodičích.

Přečíst článek

První epizoda seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Inspektoři památek zasahují. Jak vypadá obnova unikátního mlýnu na Karlovarsku

Vrátit ztracený lesk ruinám se snaží řada lidí po celém Česku. Romantici, snílci a srdcaři kupují nemovitosti, jejichž krásu vidí jen oni a pak se jí snaží obnovit i pro ostatní. Často velmi nákladně a za využití vlastních talentů. Sedm příběhů těchto lidí a jejich snů vypráví seriál filmařky Zory Cejnkové Inspektoři památek zasahují, který uvádí portál newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Inspektoři památek zasahují
video

Video: Stará věž tvrze oficiálně neexistovala, přesto byla památkou. Nový majitel ji dává opět dohromady

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme