Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Video: Mladá rodina zachraňuje poslední dům v zaniklé obci. Zdobí jej unikátní arkáda

Stanislav Šulc
sta

Lenka a Jan Augustovi již deset let vracejí lesk zchátralému statku, který je poslední nemovitou památkou na zaniklou obec Vysočany v Karlovarském kraji. Jde o architektonický unikát, který však potřebuje ještě spoustu péče, jak uvidíte v závěrečné epizodě seriálu Inspektoři památek zasahují.

Reklama

„Tady to vypadá, jako na náměstí v Telči,“ říká jeden z Inspektorů památek ze stejnojmenného seriálu, když přichází k polorozbořenému statku. Jeho dominantou je přitom arkáda, o níž majitel Jan Augusta s humorem říká, že tam je proto, aby se do chlíva mohlo vstupovat suchou nohou. A zároveň uznává, že tento prvek pro místní architekturu není vůbec obvyklý. „Spíše jižní Morava,“ dodává.

Denkův statek číslo popisné 7 je poslední nemovitou památkou na zaniklou obec Vysočany. Jeho charakteristickými znaky jsou tvary oken, dveří, stropní klenby, fasády a arkáda na dvoře.

„Zkázu obci přinesl odsun německého obyvatelstva v roce 1946. Později obec dosídlili slovenské rodiny, které ji postupně kvůli nedostatku vody opustili. Denkův dvůr už byl doslova ruinou drancovanou zloději. Okolo roku 2015 se ale vše obrátilo a začala kompletní záchrana tohoto historicky cenného dvora,“ vypráví pohnutý osud památky autorka projektu Inspektoři památek zasahují Zora Cejnková.

Jaké plány má rodina Augustových s památkou? A jak starému domu sluší fotovoltaické panely? To se dozvíte v závěrečné epizodě seriálu Inspektoři památek zasahují.

Reklama

Sledujte předchozí epizody seriálu

Jakub Hadrava v seriálu Inspektoři památek zasahují
video

Video: Chátrající pivovarskou spilku koupil nadšenec od města. Nyní jí vrací ztracený lesk

Památkou v Česku nemusí být jen zámky či tvrze, ale třeba také pivovarská spilka. To potvrzuje další pokračování seriálu Inspektoři památek zasahují, jehož hrdinové se tentokrát vydají do obce Valeč.

Přečíst článek

Inspektoři památek zasahují
video

Video: Stará věž tvrze oficiálně neexistovala, přesto byla památkou. Nový majitel ji dává opět dohromady

Seriál Inspektoři památek zasahují se tentokrát vydává až k česko-německé hranici, kde leží tvrz, kterou opravuje Petr Jaška. Ten ji přitom zdědil po prarodičích.

Přečíst článek

František Hupka (uprostřed) spolu s herci ze seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Opravovat památku je ohromná zátěž i relax, říká vlastník zámku v Kopaninách

Každý, kdo jde na zámek v Kopaninách, musí mít cihlu. A není se čemu divit. František Hupka se svou rodinou opravuje zchátralý zámek již dlouhá léta a hodí se mu jakákoli pomoc. A když ne materiální, tak se můžete zúčastnit dobrovolnického dne.

Přečíst článek

Inspektoři památek zasahují 3
video

Video: Jak tisíc dobrovolníků přetváří zdevastovaný hrad a zámek Hartenberg

Seriál Inspektoři památek zasahují se tentokrát vydá k hradu a zámku Hartenberg, na němž se čas a lidská lhostejnost podepsaly velmi negativně. Od roku 1997 ale ruinu dává znovu dohromady nový majitel Bedřich Loos, pomáhaly mu již stovky dobrovolníků. A za svou snahu získal i několik ocenění.

Přečíst článek

Druhý díl seriáluz Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Desítky let opravuje rodina Pincových památku v Jáchymově. Hotovo zdaleka nemají

Ve druhém díle seriálu Inspektoři památek zasahují hlavní hrdinové vyrazí do Jáchymova. Zde již pětadvacet let opravují manželé Pincovi měšťanský dům v ulici Mincovní, číslo popisné 33. Pro návštěvníky zde je otevřená kavárna.

Přečíst článek

První epizoda seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Inspektoři památek zasahují. Jak vypadá obnova unikátního mlýnu na Karlovarsku

Vrátit ztracený lesk ruinám se snaží řada lidí po celém Česku. Romantici, snílci a srdcaři kupují nemovitosti, jejichž krásu vidí jen oni a pak se jí snaží obnovit i pro ostatní. Často velmi nákladně a za využití vlastních talentů. Sedm příběhů těchto lidí a jejich snů vypráví seriál filmařky Zory Cejnkové Inspektoři památek zasahují, který uvádí portál newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Inspektoři památek zasahují
video

Video: Stará věž tvrze oficiálně neexistovala, přesto byla památkou. Nový majitel ji dává opět dohromady

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme