Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO: Opravovat památku je ohromná zátěž i relax, říká vlastník zámku v Kopaninách

Stanislav Šulc

Každý, kdo jde na zámek v Kopaninách, musí mít cihlu. A není se čemu divit. František Hupka se svou rodinou opravuje zchátralý zámek již dlouhá léta a hodí se mu jakákoli pomoc. A když ne materiální, tak se můžete zúčastnit dobrovolnického dne.

Reklama

Další památkou, kterou se vydali zkontrolovat Inspektoři památek, je zámek stojící na místě původního hradu ve vsi Kopaniny, která je součástí Aše. Na jeho počátku stojí Zedtwitzové, kteří byli významnou šlechtickou rodinou vlastnící rozsáhlé majetky v Ašském výběžku. Nejspíše byli zakladateli hradu, který je poprvé zmíněn v roce 1537. V roce 1678 byl hrad rozšířen. Kámen s rodovým erbem byl přenesen na jiný zedtwitzký majetek v Doubravě.

Posledními majiteli byli Franz Josef von Zedtwitz (1873–1954), v první světové válce velitel dragounského pluku Prinz Windischgrätz a jeho syn Franz Xaver Zedtwitz (1906–1942), přírodovědec, spisovatel a novinář, který padl u Sevastopolu. Zámek byl vyvlastněn v roce 1945 a svěřen do správy státnímu statku, který jej ponechal rozpadu. Od roku 2010 je zřícenina zámku chráněna jako kulturní památka ČR.

Jeho majiteli je rodina Františka Hupky, který již několik let památku opravuje.

Psychická zátěž i relax

„Veřejnosti jsme hrad poprvé otevřeli u příležitosti 480. výročí od první zmínky o zámečku. Při té příležitosti jsme také nechali vyrazit pamětní medaile. Na jedné straně je vidět, jak vypadal původní gotický zámek v roce 1537. A na druhé straně pak je vyobrazena jeho současná podoba,“ uvádí Hupka.

Reklama

Opravovat historickou stavbu je velká fyzická i psychická zátěž. Ale je to také ohromný relax.

Druhý díl seriáluz Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Desítky let opravuje rodina Pincových památku v Jáchymově. Hotovo zdaleka nemají

Ve druhém díle seriálu Inspektoři památek zasahují hlavní hrdinové vyrazí do Jáchymova. Zde již pětadvacet let opravují manželé Pincovi měšťanský dům v ulici Mincovní, číslo popisné 33. Pro návštěvníky zde je otevřená kavárna.

Přečíst článek

První epizoda seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Inspektoři památek zasahují. Jak vypadá obnova unikátního mlýnu na Karlovarsku

Vrátit ztracený lesk ruinám se snaží řada lidí po celém Česku. Romantici, snílci a srdcaři kupují nemovitosti, jejichž krásu vidí jen oni a pak se jí snaží obnovit i pro ostatní. Často velmi nákladně a za využití vlastních talentů. Sedm příběhů těchto lidí a jejich snů vypráví seriál filmařky Zory Cejnkové Inspektoři památek zasahují, který uvádí portál newstream.cz.

Přečíst článek

Reklama

Související

Inspektoři památek zasahují
video

Video: Stará věž tvrze oficiálně neexistovala, přesto byla památkou. Nový majitel ji dává opět dohromady

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme