Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Video: Stará věž tvrze oficiálně neexistovala, přesto byla památkou. Nový majitel ji dává opět dohromady

Stanislav Šulc
sta

Seriál Inspektoři památek zasahují se tentokrát vydává až k česko-německé hranici, kde leží tvrz, kterou opravuje Petr Jaška. Ten ji přitom zdědil po prarodičích.

Reklama

V další epizodě Inspektoři památek navštívili Tvrz v Pomezné u samých hranic s Německem. Její zbytky koupili prarodiče dnešního vlastníka Petra Jašky spolu s chalupou. Podle katastrálních map věž oficiálně neexistovala a nikdo nevěděl, jak vlastně vypadá, ale přesto byla zapsána na seznamu chráněných památek.

Podívejte se na snímky z natáčení seriálu Inspektoři památek zasahují

První záchranné práce začaly již v roce 2015, nyní se Petr Jaška s rodinou snaží o znovuobnovení okolních staveb, které byly zničeny během komunismu, když neměly žádný účel pro potřeby Pohraniční stráže. Cílem by přitom mělo být vybudovat zde muzeum.

Reklama

Od památkářů máme v závazném stanovisku, že cihly musejí být sto let staré, tak stavíme ze starých,“ říká s úsměvem majitel Petr Jaška. „Jen tenhle chlív je něco přes 33 tisíc cihel. Na čištění starých cihel mám naštěstí manželku,“ dodává Jaška.

Podívejte se na předchozí epizody seriálu

První epizoda seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Inspektoři památek zasahují. Jak vypadá obnova unikátního mlýnu na Karlovarsku

Vrátit ztracený lesk ruinám se snaží řada lidí po celém Česku. Romantici, snílci a srdcaři kupují nemovitosti, jejichž krásu vidí jen oni a pak se jí snaží obnovit i pro ostatní. Často velmi nákladně a za využití vlastních talentů. Sedm příběhů těchto lidí a jejich snů vypráví seriál filmařky Zory Cejnkové Inspektoři památek zasahují, který uvádí portál newstream.cz.

Přečíst článek

Druhý díl seriáluz Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Desítky let opravuje rodina Pincových památku v Jáchymově. Hotovo zdaleka nemají

Ve druhém díle seriálu Inspektoři památek zasahují hlavní hrdinové vyrazí do Jáchymova. Zde již pětadvacet let opravují manželé Pincovi měšťanský dům v ulici Mincovní, číslo popisné 33. Pro návštěvníky zde je otevřená kavárna.

Přečíst článek

Inspektoři památek zasahují 3
video

Video: Jak tisíc dobrovolníků přetváří zdevastovaný hrad a zámek Hartenberg

Seriál Inspektoři památek zasahují se tentokrát vydá k hradu a zámku Hartenberg, na němž se čas a lidská lhostejnost podepsaly velmi negativně. Od roku 1997 ale ruinu dává znovu dohromady nový majitel Bedřich Loos, pomáhaly mu již stovky dobrovolníků. A za svou snahu získal i několik ocenění.

Přečíst článek

František Hupka (uprostřed) spolu s herci ze seriálu Inspektoři památek zasahují
video

VIDEO: Opravovat památku je ohromná zátěž i relax, říká vlastník zámku v Kopaninách

Každý, kdo jde na zámek v Kopaninách, musí mít cihlu. A není se čemu divit. František Hupka se svou rodinou opravuje zchátralý zámek již dlouhá léta a hodí se mu jakákoli pomoc. A když ne materiální, tak se můžete zúčastnit dobrovolnického dne.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme