Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američany chtějí před volbami rozdělit především Čína a Rusko, tvrdí tajné služby

Ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Rusko, Čína a Írán chtějí Američany před nadcházejícími prezidentskými a kongresovými volbami rozdělit, vyloučeny nejsou ani násilnosti, uvedla s odvoláním na nejmenovaného představitele amerických tajných služeb agentura Reuters.

Reklama

Zástupce tajných služeb řekl, že zmíněné státy hodlají v americké společnosti rozdmýchat nálady, které by obyvatele rozdělily. Zahraniční aktéři by podle něj ještě před volbami a také po volbách mohli využít i fyzické hrozby a násilí, upozornila agentura. Nejmenovaný činitel podle ní dodal, že je vysoce pravděpodobné, že také v povolebním období budou USA čelit dezinformační kampani s cílem vyvolat nejistotu a podkopat volební proces.

Americká zpravodajská komunita na snahy některých států zasahovat do volebního dění v USA upozorňuje opakovaně. Zpravodajci podle amerických médií vyhodnotili, že Rusko dává přednost Trumpovi, protože ho vnímá jako skeptického vůči americké podpoře Ukrajiny. Ta se od roku 2022 se západní pomocí brání ozbrojené ruské agresi. Američtí představitelé tento měsíc oznámili rozsáhlé úsilí o potlačení ruských snah o ovlivnění předvolební kampaně.

Rusko bylo obviňováno ze snahy ovlivnit americké volby už v minulých letech, o „rozsáhlém a systematickém“ vměšování Ruska ve snaze dostat v roce 2016 Trumpa do Bílého domu hovořila zpráva zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera z roku 2019. Mueller nenašel důkazy o tom, že by Trumpova kampaň s Moskvou cíleně spolupracovala. Do ambiciózní snahy šířit dezinformace o volbách se zapojil také Írán, který měl mimo jiné stát za nabouráním počítačového systému Trumpovy kampaně. Podle amerických činitelů, které v září citoval list The New York Times, se zdá, že cílem bylo podkopat Trumpovu kampaň. Teherán se nicméně zaměřuje i na stávajícího prezidenta Joea Bidena a demokratickou kandidátku Kamalu Harrisovou, což podle zpravodajců naznačuje širší cíl zasít neshody a zdiskreditovat americkou demokracii.

Vedle nových zástupců Kongresu rozhodnou Američané 5. listopadu o tom, kdo usedne v prezidentském křesle. V souboji o Bílý dům se utkají demokratická viceprezidentka Kamala Harrisová a někdejší americký prezident a nynější republikánský kandidát Donald Trump, šance obou kandidátů jsou podle průzkumů vyrovnané.

Reklama

Naréndra Módí a Vladimir Putin

Přeji si urychlený návrat míru na Ukrajinu, řekl Módí Putinovi

Vztahy mezi Ruskem a Indií jsou strategickým partnerstvím. Ruský prezident Vladimir Putin to řekl indickému premiérovi Naréndrovi Módímu na okraj právě začínajícího třídenního summitu mezivládního uskupení BRICS v ruské Kazani. Módí podle agentury AFP vyzval k urychlenému návratu k míru na Ukrajině.

Přečíst článek

Donald Trump

Kdo vyhraje volby v USA není podstatné, tvrdí ruská média. Chválí však Trumpa

Ruští představitelé, kteří mají blízko k prezidentu Vladimiru Putinovi, tvrdí, že je v konečném důsledku jedno, zda americké prezidentské volby 5. listopadu vyhraje republikán Donald Trump nebo demokratka Kamala Harrisová. Ruská státní televize ve svém vysílání o amerických prezidentských volbách však silně straní exprezidentovi Trumpovi, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin hostí summit BRICS. Účastní se i šéf OSN, Rusko bude tlačit na odpojení od dolaru

V ruské Kazani začíná třídenní summit zemí skupiny BRICS. Prezident Vladimir Putin na největším mezinárodní setkání na ruském území od začátku své invaze na Ukrajinu přivítá více než třicet hlav států, přijíždí dokonce i šéf OSN António Guterres. Účastní se čínský prezident Si Ťin-pching nebo indický premiér Naréndra Módí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme