Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ANO stále vládne volebním průzkumům. Do Sněmovny by se nově dostal Šlachta

Zahájení kampaně koalice Přísaha a Motoristé sobě k volbám do Evropského parlamentu. Vpředu zleva předseda hnutí Přísaha Robert Šlachta, dvojka na kandidátce Nikola Bartůšek, lídr kandidátky Filip Turek a předseda strany Motoristé sobě Petr Macinka
ČTK
 ČTK

Sněmovní volby by v červnu vyhrálo hnutí ANO s 30,5 procenty hlasů, druhá ODS by měla 12 procent a třetí Piráti 10,5 procenta.

Reklama

Do Sněmovny by se dostalo sedm politických stran, nově by mezi nimi byla i Přísaha, která ve spolupráci se stranou Motoristé sobě uspěla v červnu v eurovolbách. Vyplývá to z volebního modelu, který zveřejnila agentura Median. Oproti květnovému modelu si ANO i ODS pohoršily asi o 2,5 procentního bodu, Piráti naopak o půl procentního bodu posílili.

Do Sněmovny by se dostal také STAN se ziskem devíti procent hlasů, SPD s 8,5 procenty a TOP 09 s pěti procenty. Zhruba pětiprocentní zisk by zaznamenala i Přísaha. Pod pětiprocentní hranicí jsou lidovci a komunisti, které by volilo shodně 4,5 procenta lidí. Lidovci by ale v červnu zaznamenali podle Medianu nejlepší výsledek od začátku roku. Sociální demokraté by získali 2,5 procenta hlasů, Zelení dvě procenta a PRO 2022 pak 1,5 procenta.

„Strany aktuální vládní koalice (ODS + TOP 09 + KDU-ČSL + STAN + Piráti) mají v součtu podporu 40,5 procenta potenciálních voličů. Bez sestavení předvolebních koalic by získaly 91 poslaneckých křesel,“ uvedl Median. ANO by podle modelu obsadilo 74 křesel, SPD by měla 22 mandátů a Přísaha 13.

Pokud by se v červnu konaly volby, zúčastnilo by se jich 67 procent lidí. Ochota zúčastnit se od května vzrostla. V říjnu 2021 k volbám přišlo 65,43 procenta lidí.

Reklama

Median v průzkum mezi 1. a 30. červnem oslovil 1003 respondentů starších 18 let.

Stanislav Šulc: Rezignovala vláda na záchranu rozpočtu? Ministři naznačují, že je s reformami konec

Parlamentní prázdniny už nejsou, co bývaly. Sice skutečná politická aktivita je značně utlumená, rétorická cvičení a pokusné balonky však od politiků létají nadále. A tak už nyní například víme, že pětikoalice pro poslední rok svého aktuálního vládního období již nechystá žádné větší akce. Asi aby už nikoho dalšího nenaštvala.

Přečíst článek

Čerpací stanice Slovnaftu

Ropu nám vypnulo Rusko, ne Ukrajina, připouští vůbec poprvé Slovensko

Slovensko nyní vůbec poprvé přiznává, že dodávky ropy mu zastavila sama ruská strana, nikoli ukrajinská, jak dosud Bratislava i Budapešť tvrdily. Ruský Lukoil podle slovenského Slovnaftu, jejž cituje agentura Bloomberg, zastavil dodávky z titulu zásahu vyšší moci, jímž míní prohloubení ukrajinských sankcí, platné od letošního července.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme