Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Armády Ruska a Číny budou mít společné cvičení

Čína oznámila společná námořní a letecká cvičení s Ruskem
ČTK
 ČTK

Čínské ministerstvo obrany oznámilo, že tento měsíc uspořádá společná námořní a letecká cvičení s Ruskem. Bez dalších podrobností uvedlo, že manévry se budou konat v Japonském a Ochotském moři. Informovala o tom agentura AP.

Reklama

Cvičení poslouží ke zlepšení strategické spolupráce mezi oběma zeměmi a k „posílení jejich schopnosti společně čelit bezpečnostním hrozbám“, uvedl v prohlášení Peking. Naposledy oba státy uskutečnily podobná cvičení letos v polovině července.

Společnými manévry Rusko usiluje o čínskou pomoc při dosažení svého dlouhodobého cíle stát se velmocí v tichomořském regionu, podotýká AP. Moskva zároveň podporuje čínské územní nároky v Jihočínském moři i jinde.

Čína naopak odmítla kritizovat ruskou invazi na Ukrajinu, která vypukla v únoru 2022, a obvinila USA a NATO, že provokují ruského prezidenta Vladimira Putina. Peking sice Rusku zbraně přímo neposkytl, ale stal se pro něj klíčovým ekonomickým partnerem jakožto hlavní odběratel ruské ropy a plynu nebo dodavatel elektroniky a dalšího zboží.

Slovenský premiér Robert Fico

Fico: Mlčky tolerujeme, že po Ukrajině pobíhají jednotky s nacistickým označením

Na Ukrajině bojují jednotky, které mají nacistické označení a které se tak patrně i chovají, řekl slovenský premiér Robert Fico, aniž uvedl bližší podrobnosti. Ve válce na Ukrajině, která se přes dva roky brání ruské vojenské invazi, označuje Rusko za neonacisty členy ukrajinského pluku Azov. Ukrajina tvrdí, že se uskupení reformovalo a oprostilo od svého radikálního nacionalistického původu. Fico v souvislosti s ukrajinsko-ruským konfliktem už v minulosti opakovaně kritizoval Kyjev i západní země.

Přečíst článek

Reklama

USA považují možné dodávky íránských balistických střel do Ruska za alarmující

Rusové očekávají zásilku balistických raket z Íránu. Je to alarmující, varují Spojené státy

Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní. Rusko, které už od února 2022 vede útočnou válku proti sousední Ukrajině, využívalo dosud například íránských dronů k útokům na ukrajinskou infrastrukturu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad zprávami médií hluboké znepokojení.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Finanční establishment USA varuje Ukrajinu, že možná nezbyde než jednat o konci boj

Lukáš Kovanda: Finanční elity USA varují Ukrajinu, že možná nezbyde, než jednat o konci bojů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme