Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babiš vytvoří novou frakci v europarlamentu. Chceme změnu Green Dealu, uvedl

Předseda ANO Andrej Babiš
ČTK
 ČTK

Opoziční hnutí ANO založí novou frakci v Evropském parlamentu (EP), detaily oznámí příští týden. Předseda ANO Andrej Babiš to řekl v rozhovoru pro televizi CNN Prima News a oznámil na svých profilech na sociálních sítích.

Reklama

Zatím neuvedl, s kým bude hnutí ve frakci spolupracovat. Programem nové skupiny bude podle Babiše suverenita, bezpečnost, boj proti nelegální migraci a pro změnu Zelené dohody pro Evropu (Green Dealu). Každá politická skupina v europarlamentu, v níž se poslanci sdružují podle své politické příslušnosti, musí mít nejméně 23 poslanců ze sedmi zemí EU. ANO bude mít v nově zvoleném parlamentu sedm zástupců.

Minulý týden Babiš oznámil, že ANO vystoupí z liberální frakce Renew Europe i z evropské strany ALDE. V dosavadní frakci by podle něj ANO nemohlo plnit svůj program. Podle šéfky frakce Valérie Hayerové je odchod ANO z Renew Europe dlouho očekávaným rozvodem. Na sociální síti X tehdy dodala, že ANO zvolilo populistickou cestu neslučitelnou s hodnotami a identitou liberálů.

Babiš zopakoval, že se ANO snažilo prosadit svůj program, ale v Renew Europe ani ALDE se jim to nepodařilo. Kvůli tomu se hnutí rozhodlo založit v Evropském parlamentu novou frakci. „Bude to poprvé v historii, co nějaký český politický subjekt založí novou frakci,“ prohlásil v CNN Prima News bývalý premiér. Detaily ANO sdělí příští týden, zřejmě v pondělí. „Uvidíme, bude to napínavé, kolik se nám podaří přesvědčit dalších poslanců,“ dodal.

Frakce Renew má nyní 75 europoslanců. Lidovecká frakce EPP má 188 mandátů, socialisté a demokraté (S&D) 136 mandátů, ECR 83. Skupina Identita a demokracie (ID) má 58 mandátů, Zelení/Evropská svobodná aliance 54, Levice 39. Nově zvolených poslanců nepatřících k žádné ze skupin bývalého EP ani k nezařazeným je 42, nezařazených 45.

Reklama

Kauza Čapí hnízdo ve Štrasburku. Europarlament bude hlasovat o zbavení imunity poslankyně Nagyové

Vrchní soud v Praze požádá Evropský parlament (EP) o zbavení imunity Jany Nagyové, která je spolu s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem obžalovaná v kauze Čapí hnízdo. Nyní soud shromažďuje podklady k podání žádosti. Informaci Deníku N potvrdil mluvčí soudu Vít Vatra. Nagyová byla do EP zvolena za ANO na začátku června, imunitu by měla získat zahájením první schůze v červenci. Nagyová na žádost o reakci nereagovala.

Přečíst článek

Pellegrini v Praze. S prezidentem Pavlem mluvil o blízkosti obou zemí

Slovenský prezident Peter Pellegrini při dnešní návštěvě Prahy poukázal na mimořádně blízké vztahy obou zemí, které podle něj nemůže ohrozit ani rozdílnost některých pohledů. Jeho český protějšek Petr Pavel po jednání na Hradě zdůraznil, že česko-slovenské vztahy jsou mnohem hlubší, než vymezuje zahraniční politika.

Přečíst článek

Reklama

Související

Unijní lídři se na jménech nových šéfů unijních institucí neshodli

Von der Leyenová ještě neslaví. Unijní lídři se na jménech šéfů jednotlivých institucí neshodli

Přečíst článek
Evropský parlament

Dalibor Martínek: Život europoslance je sladký. Aneb o čem vlastně volby jsou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme