Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bartoš: Fiala Piráty podrazil, Spolu směřuje k vládě s Babišem

Tisková konference Pirátů k aktuální situaci po návrhu premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z vlády
ČTK
 ČTK

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovců) začalo cestu ke složení vlády s dosud opozičním hnutím ANO Andreje Babiše, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš, o jehož odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj požádá prezidenta premiér Petr Fiala (ODS).

Reklama

Krok premiéra Bartoš označil za podraz. O možném odvolání nepadlo ráno ani slovo, řekl šéf Pirátů. Fiala ho o svém rozhodnutí informoval půl hodiny před vystoupením před novináře. Ráno s ním Bartoš mluvil o prioritách Pirátů pro poslední rok vlády.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka tlačila premiéra Petra Fialu (ODS) k odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj a předsedy Pirátů Ivana Bartoše část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci. Jde podle něj o cestu k uspořádání vlády v budoucnosti. „Kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na fialovo,“ dodala předsedkyně strany Klára Kocmanová.

Richterová: Fiala podlehl kmotrům

Poslankyně Olga Richterová uvedla, že Piráti nepřistoupí na takové šaškárny, a premiér je má odvolat všechny. „Slabý premiér podlehl kmotrům,“ dodala na tiskové konferenci Pirátů. Stejně jako Michálek dala odvolání do souvislosti s klientelismem a tlakem proti digitalizovanému stavebnímu řízení.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) řekl, že vláda ve stávajícím koaličním formátu končí. Uvedl, že ho to mrzí. Nebyla ušetřena potíží od covidu přes uprchlickou a energetickou krizi po povodně, řekl na tiskové konferenci.

Reklama

Podle Šalomouna se podařilo hned po nástupu současného kabinetu zabránit tomu, aby Česko platilo miliardové pokuty za to, že včas neplnilo závazky vůči Evropské unii hlavně v legislativní oblasti. Vládě se podle něj dařilo také bojovat s byrokracií i vybudovat vládní analytický útvar.

Fiala: Rozhodl jsem se sám

Premiér Petr Fiala (ODS) po tiskové konferenci Pirátů odmítl, že by o odvolání vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) rozhodl pod tlakem schůzky se spolustraníky. Takováto schůzka se nikdy neuskutečnila, rozhodl jsem se sám po dnešním setkání s Bartošem, uvedl Fiala na síti X.

„Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček, či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila,“ napsal. Poslední kapkou v rozhodnutí bylo podle Fialy setkání s Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. „Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly,“ dodal Fiala.

Premiér dopoledne uvedl, že Bartoš není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS). S prací ostatních pirátských ministrů je Fiala spokojený a své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy. Piráty požádal, aby předložili svého kandidáta na nového ministra pro místní rozvoj.

Ivan Bartoš skončí jako vicepremiér pro digitalizaci a jako ministr pro místní rozvoj

Asociace developerů: Bartoš nám nenaslouchal a proces digitalizace podcenil

Na problémy s digitalizací jsme upozorňovali již od února 2024. Vždy to pro nás bylo věcí odbornou a obsahovou, nikoli politickou. Bohužel pan ministr zcela podcenil celý proces a také neposlouchal odborné skupiny, které vybízely k včasnému odložení a dopracování systémů, komentuje odvolání Ivana Bartoše (Piráti) Asociace developerů.

Přečíst článek

Fiala navrhl odvolání Bartoše. Po Pirátech chce jméno nového ministra pro místní rozvoj

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne ke 30. září prezidentu Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Přečíst článek

Reklama

Související

Olga Richterová, Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Dalibor Martínek: A taková to byla pěkná strana. Vzpomene si za rok někdo na Piráty?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme