Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Beze zbraní. Získat zbrojní průkaz je snadné, Češky a Češi chtějí zpřísnění zákona

Lidé v Česku chtějí zpřísnit podmínky získání zbrojního průkazu
iStock
 ČTK

Získat zbrojní průkaz v České republice je podle 42 procent občanů snadné. V porovnání s rokem 2017 je o tom přesvědčeno o 16 procentních bodů více lidí. Vyplynulo z průzkumu agentury STEM/MARK, podle níž za změnou názoru veřejnosti s velkou pravděpodobností stojí prosincová střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde student zabil 14 lidí a 25 zranil a následně zastřelil sebe.

Reklama

Vraždy na vysoké škole veřejnost silně znepokojily a i kvůli tomu se 64 procent Čechů vyslovilo pro zpřísnění zákona o zbraních, které by zahrnovalo povinné psychotesty, přísnější lékařské prohlídky nebo právo policie zadržet v odůvodněných případech zbraň.

Podle zjištění agentury má přitom právní úprava, podle které si mohou lidé v Česku pořizovat a vlastnit střelné zbraně, vyrovnaný podíl příznivců a odpůrců. Se zákonem nejsou spokojeny dvě pětiny populace a stejná část je s ním spokojena. Nicméně detailně nebo zběžně zná zbraňový zákon jen necelá třetina veřejnosti a spokojeni jsou s ním zejména ti, kteří ho znají dobře. Naopak nespokojení jsou častěji lidé, kteří normu znají jen zběžně nebo vůbec.

Povinné psychotesty

„Nespokojenost s právní úpravou lze tedy chápat jako vnímání jejích důsledků a dopadů na život ostatních, a ne jako nespokojenost se zněním zákona. Jedním z těchto důsledků byla i loňská tragédie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy,“ uvedli autoři průzkumu.

Nový zákon o zbraních a střelivu, který ukládá povinnost prodejců zbraní hlásit podezřelé obchody, možnost zabavit střelné zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku nebo zkrácení lhůty pro lékařské prohlídky držitelů zbraní, na jaře podepsal prezident Petr Pavel. Kvůli digitalizaci centrálního zbraňového registru a jeho propojení s dalšími evidencemi ale nabyde účinnosti až od roku 2026. V reakci na loňskou tragédii na UK vláda ale připravila novelu stávajícího zbraňového zákona, která obsahuje některé pasáže nové normy.

Reklama

V průzkumu se zavedením povinných psychotestů souhlasilo 87 procent lidí, 72 procent bylo pro přísnější lékařské prohlídky a téměř tři pětiny pro právo policie zadržet v odůvodněných případech zbraň. Současně by si téměř 90 procent lidí přálo zavedení evidence držitelů střelných zbraní.

Přeskupování střeliva. Colt CZ získal výrobce munice Sellier & Bellot

Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. Podnik získala od společnosti CBC Europe S.à r.l. (CBC) za 350 milionů dolarů, tedy téměř osm miliard korun, a prostřednictvím nové emise kmenových akcií. V součtu tak celková cena činí 703 milionů dolarů, v přepočtu zhruba 16 miliard korun, po odečtení čistého dluhu Sellier & Bellot, sdělila Colt CZ.

Přečíst článek

Tisková konference Policie ČR k vyhodnocení postupu při útoku střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy

Policie proti střelci z Karlovy Univerzity postupovala správně, prokázala kontrola

Při zásahu proti útočníkovi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) policisté loni 21. prosince podle vnitřní kontroly nechybovali. Jejich postup byl adekvátní, rychlý a profesionální, v souladu s právními i interními předpisy, a to během samotné střelby i při předchozím pátrání po podezřelém.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme