Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biden s Trumpem finančně zbrojí na prezidentské volby. Za měsíc vybrali miliardy

Americký prezident Joe Biden
ČTK
 ČTK

Americký prezident Joe Biden a Demokratická strana získali za duben na předvolební kampaň 51 milionů dolarů (1,16 miliardy korun), což je výrazně méně než vybrali od dárců v březnu. Bidenův pravděpodobný soupeř v listopadových prezidentských volbách Donald Trump a Republikánská strana za duben vybrali 76 milionů dolarů (1,7 miliardy korun), napsala agentura AP.

Reklama

Březnový úspěch demokratů agentura Reuters spojuje s Bidenovým projevem o stavu unie. Sumu podle zdrojů pomohla navýšit i pozornost věnovaná stranickým primárkám v osmi státech.

FOTOGALERIE: Trump poslední týdny tráví především u soudu

Rekordní množství prostředků

Vedení Bidenovy kampaně uvedlo, že ke konci dubna měli na účtu 192 milionů dolarů, což je podle nich nejvíce v dějinách demokratických prezidentských kandidátů. Agentura AP ale poznamenává, že stejnou částku měli i na konci března, což znamená, že Bidenovi spolupracovníci za jeho propagaci stejně rychle utrácejí, jako na ni vydělávají.

Reklama

Trumpovu táboru v dubnu výrazně pomohla velká společenská akce pro sponzory v Palm Beach na Floridě, kde se za jeden večer vybralo 50,5 milionů dolarů. Floridské setkání bylo podle AP Trumpovou reakcí na Bidenovu prezentaci po boku bývalých prezidentů Baracka Obamy a Billa Clintona, během níž se v New Yorku vybralo 26 milionů dolarů. Na květen demokraté chystají velkou akci v Los Angeles, mezi hosty by měli být herci George Clooney a Julia Robertsová.

Americký prezident Joe Biden

Stanislav Šulc: Biden dokončí to, co spustil Trump. Celní válku s Čínou

Zatímco si Donald Trump už třetí předvolební kampaň nasazuje MAGA čepičku a trousí všude frázi America First, v současnosti to je paradoxně jeho protivník v nadcházejících prezidentských volbách, kdo Ameriku opět posadí na trůn. Alespoň pomyslně. Joe Biden totiž zavádí dost přísná cla na čínské zboží. Co bude následovat? Očekávat lze téměř cokoli.

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden

Biden vyrazil do boje s elektromobily z Číny. Cla na jejich dovoz zvýšil na sto procent

Spojené státy zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent, oznámila administrativa prezidenta Joea Bidena. Zvýší se také cla na dovoz počítačových mikročipů, solárních článků, baterií, kritických minerálů, zdravotnických produktů, některých výrobků z oceli a hliníku, stavebních jeřábů a na mnoho dalších položek. Čínu rozhodnutí silně znepokojuje, proto přijme rozhodná opatření na ochranu svých práv a zájmů, reagovalo čínské ministerstvo obchodu.

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden

Ukrajina dostane od Bidena další velký balík peněz a systémy Patriot

Americký prezident Joe Biden dnes schválil nový balík vojenské pomoci pro Ruskem napadenou Ukrajinu v hodnotě 400 milionů dolarů (9,2 miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Možná raději odstupte. Apelují na Bidena prominentní novináři i sponzoři kampaně, spolustraníci za ním stojí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme