Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bílý dům potvrdil výměnu vězňů s Ruskem, na svobodě je i novinářka žijící v Česku

Bílý dům potvrdil výměnu vězňů s Ruskem
Profimedia
 ČTK

Bílý dům potvrdil výměnu vězňů s Ruskem. V prohlášení zmiňuje, že se do Spojených států vrací novináři Evan Gershkovich a Alsu Kurmaševová, bývalý voják Paul Whelan a ruský opozičník Vladimir Kara-Murza. Celkem podle Washingtonu bylo z Ruska při dnešní výměně vězňů propuštěno 16 lidí.

Reklama

Ruská tajná služba FSB uvedla, že v rámci výměny vězňů Rusko převzalo osm svých občanů a dvě děti. Výměna se uskutečnila v Ankaře. 

„Dojednali jsme propuštění celkem 16 lidí z Ruska - včetně pěti německých a sedmi ruských občanů, kteří byli politickými vězni ve své vlastní zemi," uvedl Bílý dům. Někteří z propuštěných strávili ve vězení roky. „Dnes jejich utrpení skončilo," stojí dále v prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena.

Gershkovichovo propuštění přivítal deník The Wall Street Journal, pro který reportér v Rusku pracoval. Podle deníku se výměna uskutečnila v Ankaře. Turecké úřady odpoledne informovaly o rozsáhlé výměně vězňů. Celkem se jednalo podle jejich informací o 26 lidí. Výměny se zúčastnilo celkem sedm zemí - USA, Rusko, Bělorusko, Německo, Slovinsko, Polsko a Norsko.

Biden v prohlášení také poukázal na to, že se mu podařilo během jeho vlády dosáhnout propuštění 70 Američanů, kteří byli zadržováni či vězněni v zahraničí.

Reklama

Leonid Volkov

Svůj boj proti Putinovi nikdy nevzdám, uvedl blízký spolupracovník Navalného

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské stanici BBC, že nikdy nevzdá boj proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, aby nebyla zbytečná „nejvyšší oběť“ opozičního vůdce. Navalnyj za nejasných okolností zemřel v ruském vězení za polárním kruhem.

Přečíst článek

6,5 roku vězení pro novinářku RFE/RL

Whelana a Gershkoviche označilo americké ministerstvo zahraničí za protiprávně vězněné. Bývalý příslušník armády Whelan byl v Rusku zadržován a vězněn od roku 2018. Odsouzen byl za špionáž. Gershkovich byl zadržen v Rusku v březnu loňského roku. V červenci mu ruský soud udělil trest 16 let vězení za špionáž. Gershkovich, jeho zaměstnavatel i americké úřady obvinění ze špionáže odmítaly.

V polovině července byla odsouzena i Kurmaševová, která do svého zadržení v Rusku žila s rodinou v Praze. Dostala trest 6,5 roku vězení za to, co ruské úřady nazývají lživými informacemi o ruské armádě. Rozsudek kritizovaly americké i české úřady.

Dvaačtyřicetiletý Kara-Murza, který má ruský i britský pas a v USA je držitelem takzvané zelené karty, byl loni uvězněn kvůli tomu, že opakovaně odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu a podporoval západní sankce proti Rusku. Ochránci lidských práv ho považují za politického vězně.

Legendární moskevský obchodní dům Gum

Rusové hýří, cestují a nakupují jako o život. Válečná ekonomika se přehřívá

Když začátkem roku 2022 vytáhla ruská vojska na Ukrajinu a Západ uvalil tvrdé sankce, mělo to okamžitý efekt, prudce propadl rubl, burza, zahraniční obchod, s ruskými dluhopisy se přestalo obchodovat a centrální banka musela prudce zvýšit úrokové sazby. Panovalo přesvědčení, že Rusko zkrachuje. Uběhlo dva a půl roku a vše je jinak. Tedy ekonomicky. 

Přečíst článek

Protiruské sankce jsou děravé. A využívají toho i Češi

Evropské země v sílící míře kritizují Čínu za její vývoz do Ruska, měly by si však zamést před vlastním prahem, konstatuje agentura Bloomberg. Podle jejího zjištění totiž například export automobilů z EU do Ruska, jak říká, „zůstává takřka na předválečných úrovních“.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme