Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Borrell: EU chystá výrazné sankce vůči Íránu za dodávku raket Rusku

Josep Borrell
ČTK
 ČTK

Evropská unie zareaguje na íránskou dodávku balistických raket Rusku novými, výraznými sankcemi, uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell, podle jehož prohlášení Teherán pomáhá pokračovat Rusku v agresi na Ukrajině a bezprostředně ohrozil bezpečnost v Evropě. Francie si kvůli dodávce, kterou Teherán popírá, předvolala íránského chargé d´affaires, informovala agentura Reuters.

Reklama

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý oznámil, že Rusko od Íránu obdrželo balistické rakety a v následujících týdnech je použije proti Ukrajině. Zopakoval tak dříve zveřejněnou informaci amerických tajných služeb.

Írán poté odmítl, že by Rusku dodával balistické rakety určené k nasazení proti Ukrajině, Moskva to však přímo nepopřela.

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin: Použití dalekonosných zbraní vůči Rusku bude znamenat válku s NATO

Pokud Západ povolí Ukrajině útočit dalekonosnými zbraněmi na cíle hluboko na ruském území, bude to znamenat, že země Severoatlantické aliance jsou ve válce s Ruskem, uvedl podle agentury TASS ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev už měsíce naléhá zejména na Spojené státy, aby zrušily omezení týkající se použití amerických zbraní poskytnutých Ukrajincům.

Přečíst článek

„Tento transfer je přímým ohrožením bezpečnosti v Evropě a představuje podstatnou materiální eskalaci,“ uvedl Borrell. Připomněl v něm, že Teherán dosud Moskvě dodával drony a munici.

Reklama

EU podle Borrella v reakci na krok Íránu přijme nové sankce, které zasáhnou „jedince i subjekty zapojené do íránských programů balistických raket a dronů“.

Ruský prezident Vladimir Putin

BIS: Rusko dál zůstává největší bezpečnostní hrozbou pro Česko

Rusko zůstávalo loni stejně jako v předchozích letech zdaleka největší hrozbou pro bezpečnost České republiky, uvedla ve své výroční zprávě Bezpečnostní informační služba (BIS).

Přečíst článek

Unie za dosavadní íránskou vojenskou podporu Ruska potrestala už mnoho činitelů nebo organizací. Na sankčním seznamu je mimo jiné íránský ministr obrany Mohammad Rezá Aštíání, velitel Islámských revolučních gard či Íránská organizace leteckého průmyslu. Sankce spočívají ve zmrazení majetku v EU a v zákazu vstupu na území unie.

Spojené státy už tento týden v reakci na dodávku raket uvalily nové sankce na Írán a Rusko. Odvetná opatření se týkají letecké společnosti Iran Air, šesti íránských společností vyrábějících bezpilotní letouny a balistické rakety, několika jejich zaměstnanců a manažerů a několika ruských lodí. Washington a jeho spojenci zakážou lety Iran Air na své území.

Reklama

Související

Amerika utahuje Rusku smyčku kolem krku. Dopady západních sankcí už pociťují řadoví Rusové

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Lukáš Kovanda: Zřejmě slušný byznys. Francie dováží víc ruského plynu než Maďarsko

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme