Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Borrell: Současná situace mezi Izraelem a Hizballáhem je téměř plnohodnotná válka

Borrell: Současná situace mezi Izraelem a Hizballáhem je téměř plnohodnotná válka
ČTK
 ČTK

Současná eskalace napětí mezi Izraelem a libanonským šíitským hnutím Hizballáh se téměř dostala na úroveň plnohodnotné války. V New Yorku to na okraj zasedání Valného shromáždění OSN řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

Reklama

Ministři zahraničí zemí skupiny G7 ve společném prohlášení uvedli, že stupňování konfliktu na Blízkém východě nikomu prospěch nepřinese. Útoky, které Izrael v pondělí podnikl proti skladům a odpalištím raket Hizballáhu, byly největší izraelskou akcí tohoto druhu v Libanonu od roku 2006. 

„Situace je mimořádně nebezpečná a znepokojivá. Mohu říct, že jsme skoro v plnohodnotné válce,“ řekl Borrell podle agentury Reuters. „Pokud tohle není válečná situace, pak nevím, jak to nazvat,“ dodal.

Rozšíření konfliktu

Snahy o snížení napětí podle Borrella pokračují, ale nejhorší obavy Evropanů, že se konflikt na Blízkém východě rozšíří, se stávají skutečností. Velkou cenu za eskalaci platí civilisté, řekl také šéf unijní diplomacie.

Izraelské pondělní útoky na jihu a východě Libanonu si podle libanonského ministerstva zdravotnictví vyžádaly životy 492 lidí, včetně 35 dětí a 58 žen. Dalších 1645 osob utrpělo zranění.

Reklama

„Každý musí udělat, co je v jeho silách, aby zastavil tuto cestu k válce,“ řekl Borrell v New Yorku, kam se sjeli čelní představitelé světového společenství.

„Akce a následné reakce znamenají riziko zvětšení této nebezpečné spirály násilí a zatažení celého Blízkého východu do širšího regionálního konfliktu s nepředstavitelnými následky,“ uvedli ministři zahraničí zemí skupiny G7, sdružující nejvyspělejší ekonomiky světa. Vyzvali k zastavení současného destruktivního cyklu a zdůraznili, že na další eskalaci na Blízkém východě žádná země nezíská.

Čínský ministr zahraničí Wang při setkání se svým libanonským protějškem Abdalláhem Bú Habíbem na okraj zasedání Valného shromáždění OSN poznamenal, že Peking situaci v regionu pozorně sleduje, a to „zejména nedávné výbuchy komunikačních zařízení“ a staví se „proti nevybíravým útokům na civilisty“. Podle Wanga bude Čína „vždy stát při Libanonu“.

„Jedná se o událost, která je potenciálně velmi nebezpečná pokud jde o rozšíření konfliktu, o úplnou destabilizaci regionu. To nás samozřejmě nesmírně znepokojuje,“ řekl podle Reuters k nejnovějšímu vývoji v Libanonu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu prohloubilo vztahy s Íránem, který podporuje Hizballáh, a zpochybnilo přiměřenost izraelského bombardování Pásma Gazy, což vedlo k napětí ve vztazích Moskvy s Izraelem.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a český premiér Petr Fiala

Ukrajinci si stěžují na českou iniciativu. Část granátů vybuchuje předčasně

Ukrajina si v dopise stěžovala Česku, že část dělostřeleckých granátů dodaných v rámci české muniční iniciativy vybuchuje předčasně, čímž ohrožuje ukrajinské vojáky i techniku. Informoval o tom německý list Handelsblatt.

Přečíst článek

Rusko neprovede testy jaderných zbraní, pokud se k nim neuchýlí Washington

Kreml se opět vyjádřil k použití jaderných zbraní. Záleží prý na USA

Rusko neprovede testy jaderných zbraní, pokud se k nim neuchýlí Washington, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Učinil tak v době, kdy se objevily spekulace, že by Kreml mohl upustit od postsovětského moratoria na jaderné testy, zatímco západní země zvažují, zda povolí Kyjevu, aby jejich zbraněmi mohl udeřit na území Ruska, podotkla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme