Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britům se nechce čekat na hranicích s EU. Sunak jedná o pasové dohodě

Britům se nechce čekat na hranicích s EU. Sunak jedná o pasové dohodě. Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo) pořádají tiskovou konferenci ve Windsor Guildhall, Windsor, Anglie, pondělí 27. února 2023. Spojené království a Evropská unie v pondělí ukončily roky hádek a rozhořčení, uzavření dohody o vyřešení jejich ožehavého obchodního sporu o Severní Irsko po brexitu.
ČTK / AP
 ČTK

Britský premiér Rishi Sunak chce uzavřít dohodu s Evropskou unií, která by občanům Spojeného království usnadnila cestování. S odvoláním na osoby obeznámené s věcí to uvedla agentura Bloomberg, podle které jsou zpoždění na hranicích vyvolaná pasovými kontrolami v rozporu s tím, jak vláda líčí výhody brexitu.

Reklama

Sunak doufá, že na základě zlepšených vztahů s EU dosáhne dohody, která by Britům umožnila používat pro ověření pasů unijní elektronické brány. Krok by urychlil překračování hranic, protože manuální kontroly - které od odchodu Spojeného království z bloku zahrnují i razítka do cestovních dokumentů - přispívají k častým zpožděním v rušných obdobích.

Britský premiér Sunak tři roky bez EU interpretuje jako příležitost.

Chmurný obraz, brexit stojí Velkou Británii 100 miliard liber ročně

Před třemi lety opustila Velká Británie společný trh Evropské unie (EU) a teď přišel účet: ekonomové spočítali, že Spojené království tratí 100 miliard liber ročně (2,7 bilionu korun), přičemž dopady zahrnují vše od obchodních investic až po nedostatek pracovních sil, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Formálně věc zatím nebyla přednesena, ale diplomaté tuto otázku neformálně nastolují, uvedl Bloomberg s odvoláním na své zdroje.

Snaha zlepšit vztahy s EU 

Sunak se snažil zlepšit vztahy mezi Bruselem a Londýnem, které se zhoršily za vlády jeho předchůdců Borise Johnsona a Liz Trussové. Ti vyhrožovali, že zruší část paktu o brexitu, který Johnson sám s blokem podepsal. V únoru Británie dosáhla dohody se sedmadvacítkou ohledně obchodních ujednání pro Severní Irsko.

Reklama

Britský penzista George Cowey mává na vládní auta vjíždějící do areálu parlamentu v Londýně, který 20. března 2019 jednal o otázkách spojených s brexitem. Nápis na ceduli vyzývá k "navrácení britské suverenity".

Daň za brexit. Z Británie stále prchají davy milionářů

Britská finanční smetánka loni pokračovala v úprku ze země. Země má zase o 1400 lidí se jměním přesahujícím milion dolarů méně. Důvodem jsou dopady odchodu Velké Británie z Evropské unie v roce 2020. Počet bohatých exulantů ale loni přece jen ve srovnání s předcovidovými lety klesl, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na analýzu společnosti Henley & Partners.

Přečíst článek

Podle plánů EU, které mají být zavedeny v roce 2024, by občanům Spojeného království a takzvaných třetích zemí mohly být odebrány biometrické údaje pro získání bezvízového styku. Britská vláda se ale obává, že tím problém častých zpoždění nebude vyřešen.

Po brexitu není nárok na výhody 

Překračování hranic je zásadní otázkou v širší debatě o brexitu, která je pro obě strany politicky nepříjemná. EU umožňuje občanům bloku a přidružených zemí Evropského hospodářského prostoru (EHP) používat své elektronické brány. Jejich rozšíření i pro Brity by porušilo zásadu, že Spojené království by si po brexitu nemělo zachovat výsady vyplývající z členství v EU.

Stávka lékařů a dalších britských zdravotníků

V Británii kolabuje zdravotní péče, lidé se uchylují k domácí samoléčbě

Kvůli nedostatku praktických lékařů se téměř každý čtvrtý člověk v Británii uchýlil k samoléčbě nákupem léků na internetu nebo v lékárně bez doporučení lékaře. Ukázal to průzkum institutu pro výzkum veřejného mínění Savanta ComRes, o kterém informovala stanice ITV.

Přečíst článek

Je to také ošemetné pro Sunaka a jeho vládní Konzervativní stranu, která je odhodlána bagatelizovat jakékoli nepříznivé dopady brexitu vzhledem k tomu, že odchod z EU prezentovala jako přínos. Narušení obchodu, zpoždění na hranicích a nutnost platit za roaming mobilních dat patří mezi problémy, kvůli kterým někteří voliči přehodnocují své rozhodnutí z roku 2016 opustit blok.

Británie již umožňuje návštěvníkům z EU využívat v Británii elektronické brány, což znamená, že existuje rozdíl v cestovním režimu pro britské a evropské občany.

Zavřeno hlásí celá řada provozů i v nejrušnějších částech Londýna

Kritika brexitu sílí. Exportéři přicházejí o kšefty

Zázračný ekonomický růst a blahobyt, které slibovali zastánci brexitu, se zatím nekonají. Naopak. Naříkají především britští exportéři, že je odchod z Evropské unie připravil o byznys.

Přečíst článek

Reklama

Související

Britský premiér Rishi Sunak a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová (vpravo) pořádají tiskovou konferenci ve Windsor Guildhall, Windsor, Anglie, pondělí 27. února 2023. Spojené království a Evropská unie v pondělí ukončily roky hádek a rozhořčení, uzavření dohody o vyřešení jejich ožehavého obchodního sporu o Severní Irsko po brexitu.

Konec hádek a rozhořčení. Británie a EU tři roky po brexitu uzavřely dohodu o obchodu týkající se Severního Irska

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme