Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bůh chce, abych byl prezidentem, prohlásil Trump po pokusu o atentát

Trump popsal pokus o atentát, přičetl jej rétorice politických nepřátel
ČTK
 ČTK

Bývalý americký prezident Donald Trump, který v listopadových volbách usiluje o návrat do Bílého domu, během přenosu na síti X popsal, jak jej ochranka v neděli odvedla z golfového hřiště, když na jeho okraji spatřila ozbrojeného muže. Incident, který se podle vyšetřovatelů jeví jako pokus o atentát, exprezident přičetl rétorice svých politických nepřátel.

Reklama

Trump vylíčil, že hrál golf během pěkného dne, když zaslechl „pravděpodobně čtyři či pět výstřelů“. Okamžitě jej z místa evakuovala Tajná služba. Tu pochválil za to, že odvedla výbornou práci tím, že její agenti rozpoznali střelce a zaútočili na něj poté, co zahlédli hlaveň pušky v křoví, a také jej odvedli z golfového hřiště. Jakmile jeho strážci zjistili nebezpečí, „hýbali se pěkně svižně“, řekl Trump podle serveru BBC News. Sice by rád ještě poslal míček do jamky, „ale rozhodli jsme se, že odtud vypadneme“, řekl v prvním veřejném vystoupení po incidentu.

Bývalý prezident také připomněl úklad proti jeho životu, kterému čelil v červenci v Pensylvánii. Když byl tázán, čím tento vývoj vysvětluje, ukázal na předvolební rétoriku svých oponentů. Sám přitom politiky Demokratické strany vykresluje jako zločince, kteří se snaží zničit USA, a neustále prohlašuje, že „už nebudeme mít zemi“, když volby prohraje.

„Máme tady hodně rétoriky. Hodně lidí si myslí, že (na vině jsou) demokrati, když mluví o hrozbě pro demokracii a o tom všem,“ řekl Trump na dotaz týkající se pozadí dvou možných pokusů o atentát za přibližně dva měsíce. „Zdá se, že oba byli radikální levičáci,“ dodal ohledně pachatele z Pensylvánie a nového podezřelého, aniž by pro toto tvrzení poskytl důkazy.

Donald Trump

Další střelba. Trump se stal terčem zjevného pokusu o atentát, uvádí FBI

Bývalý americký prezident Donald Trump se stal terčem zjevného pokusu o atentát. Podle médií to uvedl americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI), který se zabývá incidentem v Trumpově golfovém klubu na Floridě, kde se ozvala střelba. Republikánský kandidát na prezidenta v listopadových volbách zhruba před devíti týdny už jeden pokus o atentát přežil.

Přečíst článek

Reklama

Na Trumpa 13. července ve městě Butler střílel 20letý Thomas Matthew Crooks z nedalekého předměstí Pittsburghu, po několika výstřelech jej na místě zabili ostřelovači. Crooks po sobě nezanechal žádný vzkaz, v němž by svůj čin vysvětloval, a podle vyšetřovatelů neměl jasnou ideologii.

Podezřelý zadržený v neděli na Floridě, kterým je osmapadesátiletý Ryan Wesley Routh, si zatím vyslechl dvě obvinění týkající se nelegálního držení střelné zbraně. Je ale podle agentury AP možné, že proti němu budou ještě vznesena vážnější obvinění. Podle ředitele americké Tajné služby Ronalda Roweho podezřelý při údajném pokusu o atentát vůbec nevystřelil.

Boží vůle

„Je možné, že Bůh chce, abych byl prezidentem, abych zachránil tuto zemi,“ prohlásil Trump v rozhovoru vysílaném v noci na dnešek. „To nikdo neví,“ pokračoval exprezident, kterého na červencovém mítinku kulka zasáhla do ucha.

V neděli hrál golf na svém hřišti u floridského resortu Mar-a-Lago, když si členové jeho ochranky všimli hlavně pušky trčící z živého plotu a začali na ozbrojeného muže střílet. Routh z místa ujel a policie jej dopadla později. Na místě nechal zbraň, dva batohy a GoPro kameru. Záznamy polohy Routhova mobilu podle obžaloby ukazují, že podezřelý byl u Trumpova golfového hřiště už přibližně 11 hodin předtím, než jej odhalila exprezidentova ochranka.

Prezident Joe Biden po nedělním incidentu vyjádřil úlevu, že Trump je v pořádku, a uvedl, že v USA není místo pro politické násilí. Později řekl novinářům, že Tajná služba „potřebuje větší pomoc“. Kampaň Kamaly Harrisové, která se s Trumpem utká v listopadové volbě, se podle televize CNN nebude k nedělnímu incidentu politicky vyjadřovat a jakékoliv prohlášení se ponese ve stejném duchu jako dosavadní vyjádření Bílého domu. „Toto není politický moment,“ uvedl poradce kampaně demokratické kandidátky na prezidentku USA.

Trump: Duel s Harrisovou jsem vyhrál, žádná další debata nebude

Bývalý americký prezident Donald Trump se nezapojí do žádné další předvolební debaty, uvedl v příspěvku na své sociální síti. Jeho prohlášení přišlo dva dny po prvním televizním duelu s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou, která podle předních médií slavila úspěch se svou strategií vyprovokovat Trumpa k rozhořčeným reakcím. Trump ale trvá na tom, že v úterním střetu měl navrch on.

Přečíst článek

Donald Trump a Kamala Harrisová

Trumpa by Češi ani Slováci nevolili. Harrisová má u nich větší podporu

V boji o křeslo amerického prezidenta má mezi Čechy podle agentury NMS Market Research jednoznačnou podporu demokratická kandidátka Kamala Harrisová. Volilo by ji 69 procent obyvatel ČR, zatímco jejímu republikánskému soupeři Donaldu Trumpovi by dalo hlas 31 procent lidí v Česku. Vyplynulo to ze zářijového průzkumu agentury, podle které by na Slovensku měla Harrisová před Trumpem menší náskok. Pro demokratickou kandidátku by tam hlasovalo 59 procent lidí a pro kandidáta republikánů 41 procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme