Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bývalá ministryně Maláčová je novou šéfkou SOCDEM

Nová předsedkyně SOCDEM Jana Maláčová
ČTK
 ČTK

Předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) je bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Zvolili ji zhruba 66 procenty delegáti sjezdu v Hradci Králové.

Reklama

O post předsedy se ještě ucházeli bývalý ministr pro lidská práva a rovné příležitosti a senátor Jiří Dienstbier a zastupitel Prahy 12 Petr Hůla. Dosavadní předseda strany Michal Šmarda kvůli neúspěšným výsledkům strany ve volbách nekandidoval.

Maláčová zvítězila v prvním kole volby, ze 139 platných hlasů získala 101 hlasů. Dienstbier dostal 33 hlasů a Hůla pět hlasů. Celkem je na dnešním sjezdu 152 delegátů.

Hlavním úkolem Maláčové bude stranu příští rok ve volbách vrátit do Sněmovny. SOCDEM se v průzkumech dlouhodobě pohybuje pod pětiprocentní hranicí. V kandidátském projevu Maláčová uvedla, že jejím cílem je do sněmovních voleb vybudovat širokou levicovou koalici, „která bude bránit dalšímu ožebračování lidí“. Vzorem pro ni je francouzské levicové uskupení Nová lidová fronta (NFP).

Delegátům řekla, že v případě vybudování levicové aliance sociální demokraté nebudou kandidovat na kandidátkách KSČM. „Pokud se podaří taková aliance vyjednat, mohu vám zaručit, že se nikdy nebudeme slučovat s komunistickou stranou,“ řekla.

Reklama

Sociální demokraté mají stále v platnosti takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které straně zakazuje spolupráci s komunisty. Usnesení zapovídá spolupráci s extremistickými stranami, konkrétně jmenuje KSČM.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Pokus číslo dva. Zelenskyj představí v Německu „plán vítězství“

Ukrajina představí svůj takzvaný plán vítězství spojencům na jednání na základně Ramstein v Německu, uvedl na telegramu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentura Reuters.

Přečíst článek

Úspěch FPÖ v nedělních volbách vyvolává v rakouské židovské komunitě obavy

Nervozita v Rakousku. Vítězství krajně pravicové FPÖ děsí tamní židovskou komunitu

Židovská obec v Rakousku vyjádřila své obavy nad výsledkem nedělních parlamentních voleb, které vyhrála Svobodná strana Rakouska (FPÖ). V rámci povolebního vývoje se dnes sešla k vnitrostranickému jednání ve volbách druhá Rakouská strana lidová (ÖVP) a vyjádřila důvěru svému předsedovi, současnému rakouskému kancléři Karlu Nehammerovi informuje agentura APA.

Přečíst článek

Reklama

Související

Česká strana sociálně demokratická změní název na Sociální demokracie

Změna po třiceti letech. ČSSD představila nový název i vizuální styl, šéfem zůstává Šmarda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme