Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bývalá ministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightová zemřela

Bývalá americká ministryně zahraničí s českými kořeny Madeleine Albrightová zemřela 23. března 2022 ve věku 84 let.
ČTK

Bývalá ministryně zahraničí USA s českými kořeny Madeleine Albrightová zemřela. Bylo jí 84 let. S odkazem na její rodinu o tom informuje agentura AP. Americký prezident Bill Clinton si Albrightovou vybral jako šéfku diplomacie v roce 1997 a tento post zastávala poslední čtyři roky jeho administrativy. Byla historicky první ženou v tomto úřadu a do té doby také nejvýše postavenou političkou v amerických dějinách. Podle rodiny podlehla rakovině. Její zásluhy o Česko a svět ocenil premiér Petr Fiala (ODS) i další čeští a zahraniční politici.

Reklama

Madeleine Albrightová vzhledem ke svým českým kořenům sehrála významnou roli v české politice po sametové revoluci, neboť se mezi jinými zasadila o vstup České republiky – a nejen jí, ale i dalších zemí bývalého východního bloku – do NATO v roce 1997. S prvním československým a českým prezidentem Václavem Havlem ji pojilo přátelství.

Před svým nástupem na post šéfky americké diplomacie působila čtyři roky jako velvyslankyně USA při OSN. V roce 1997 získala nejvyšší státní vyznamenání České republiky Řád Bílého lva, v květnu 2012 jí Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody.

„Se zlomeným srdcem oznamujeme, že Dr. Madeleine K. Albrightová, 64. ministryně zahraničí Spojených států a první žena v tomto úřadě, dnes zemřela. Příčinou byla rakovina. Byla obklopena rodinou a přáteli. Ztratili jsme milující matku, babičku, sestru, tetu a přítelkyni," uvedla rodina v prohlášení.

Albrightová se narodila v pražské židovské rodině na Smíchově 15. května 1937. Její otec Josef Korbel byl československý diplomat. Hned po Hitlerově okupaci zbytku Československa v březnu 1939 se mu podařilo i s celou rodinou odejít do Londýna. Po válce se ještě na tři roky s rodinou vrátila do Prahy, ale po komunistickém převratu v roce 1948 rodina emigrovala do Spojených států.

Reklama

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg: Naše země stále nevzkvétá. Havel byl morální autoritou

"Čeští politici jsou pro národ většinou amorální autoritou. Pár výjimek ale najdete. Morální autoritou byl bezpochyby Václav Havel. V ODS pak Miroslava Němcová, v sociální demokracii Vladimír Špidla,” bilancuje v exkluzivním rozhovoru kníže Karel Schwarzenberg.

Přečíst článek

Po absolvování uznávané Wellesley College, kde dostala stipendium pro studium politologie, se zapsala na postgraduální studium na Kolumbijské univerzitě. Získala diplom na Institutu ruských studií. V administrativě v Bílém domě začala pracovat v roce 1977 po nástupu Jimmyho Cartera do úřadu prezidenta. V roce 1992 přijala pozvání stát se součástí volební kampaně Billa Clintona a po jeho vítězství v následujícím roce nastoupila k OSN.

Patří k těm velkým světovým státníkům, kteří mají mimořádné zásluhy o Českou republiku a i o to, že se tu můžeme dnes těšit bezpečnosti díky tomu, že jsme členy Severoatlantické aliance. To je něco, za co si zaslouží náš velký obdiv a hlubokou úctu. Skláníme se před její památkou," řekl v reakci na její úmrtí premiér Petr Fiala (OSN). Její zásluhy ocenili i další čeští politici.

Šéf diplomacie EU Josep Borrell na Twitteru z vyjádřil hluboký smutek z úmrtí Albrightové. „První žena v úřadu americké ministryně zahraničí aktivně utvářela globální politiku – od Afrického rohu, Bosny a Hercegoviny až po Blízký východ. Prosazovala mír a demokracii po celém světě. Její odkaz je dnes důležitější než kdy jindy," napsal.

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme