Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Černochová: Nejsme spokojeni se švédskou nabídkou na prodloužení pronájmu gripenů

JAS-39 Gripen
ČTK
 ČTK

České ministerstvo obrany není spokojené s nabídkou Švédska na prodloužení pronájmu 14 letounů JAS-39 Gripen po roce 2027 a požádalo švédskou stranu o její úpravu. Jednání budou pokračovat v následujících týdnech, uvedla ministryně Jana Černochová (ODS) po setkání se švédským ministrem obrany Palem Jonsonem.

Reklama

Řekla, že tak, jak se prodražuje cena vojenského materiálu po celém světě, je jasné, že i cena pronájmu bude odpovídat zvýšeným nákladům. Nicméně v nabídce jsou položky, které se české straně nezdají, že by je Česko mělo platit, podotkla. Gripeny jsou podle Černochové v závěru životního cyklu a údržba vychází dráž než dříve, ale zároveň by se letouny měly modernizovat. Se švédskými kolegy podle ní česká strana řeší, co vše je možné do dohody zahrnout.

„Informovala jsem pana ministra, že nabídka ze švédské strany, kterou obdrželi moji kolegové, byla taková, že s ní nejsme spokojeni. Požádala jsem pana ministra, aby ze své pozice ministra obrany do toho procesu pokud možno vstoupil nějakými informacemi, které jsme mu tady dnes sdělili. A dohodli jsme, že jak v zájmu jeho země, tak v zájmu naší země je, aby se ta dohoda uskutečnila a abychom letouny gripen používali do konce jejich životního cyklu, jak bylo naplánováno,“ uvedla Černochová.

Český premiér Petr Fiala

Fiala: Ukrajina dostává desítky tisíc kusů munice měsíčně

Ukrajina dostává desítky tisíc kusů munice měsíčně. Dohromady jí od ruské invaze v únoru 2022 Česká republika skrze vlastní muniční iniciativu i další projekty dodala dva miliony kusů velkorážové a 22 milionů kusů středorážové munice. Při zahájení porady českých velvyslanců v zahraničí to v Černínském paláci řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Jonson dnes řekl, že jednání o prodloužení pronájmu letounů se musí uskutečňovat hlavně s švédskou vyzbrojovací agenturou a je rád, že rozhovory mohou pokračovat.

Reklama

Česko si 14 švédských letounů JAS-39 Gripen pronajímá za zhruba 1,7 miliardy korun ročně. Vláda se Švédskem jedná o prodloužení pronájmu do roku 2035, kdy gripeny nahradí 24 amerických letounů F-35. Nákup letounů páté generace za 150 miliard korun vláda schválila loni v září a potvrdila podpisem na konci ledna.

Jednání o posílení spolupráce

Jonson dnes s Černochovou v Praze podepsal deklaraci o posílení obranné spolupráce mezi ČR a Švédskem, která rozšiřuje aktuální spolupráci. Součástí dokumentu a jednání bylo například zapojení českého obranného průmyslu do výroby bojových vozidel pěchoty CV90 nebo další podpora Ukrajině.

USA podpořily možný prodej zbraní Česku za 138,26 milionu dolarů

Češi mohou dostat od Američanů zbraně za miliardy. Například rakety Hellfire

Americké ministerstvo zahraničí podpořilo možný prodej raket Hellfire a dalších zbraní v hodnotě 138,26 milionu dolarů (3,2 miliardy korun) České republice od dodavatelů Lockheed Martin a BAE Systems, uvedla v prohlášení americká Agentura pro obrannou spolupráci (DSCA).

Přečíst článek

Válka na Ukrajině je podle Jonsona válkou skladů. „Potýkáme se s tím, co můžeme udělat, abychom rozšířili i výrobu,“ řekl na pražské bezpečnostní konferenci Globsec. Klíčové je podle něj spojit poptávku a vyslat silný signál o poptávce obrannému průmyslu, aby i on investoval do výrobních kapacit.

Jednou z výzev je podle Jonsona i to, že ceny obranného vybavení vzrůstají, zároveň je podle něj dlouhá doba dodání. V obraně je nyní více peněz než bylo před deseti lety, ale méně času, řekl. Dříve podle něj nebyl čas považovaný za náklad, protože si lidé mysleli, že nebude válka. „Ale nyní nemůžeme vyloučit ozbrojený útok proti Švédsku nebo některému z dalších spojenců,“ dodal.

Česká republika ze Švédska formou mezivládní dohody pořizuje 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 švédského dodavatele BAE Systems za 59,7 miliardy korun. Nákup schválil český kabinet loni v květnu.

Reklama

Související

Obrněnec CV90 ze Švédska na snímku pořízeném 27. května 2021 na mediálním dnu při testování bojových vozidel pěchoty (BVP) z tendru pro českou armádu ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku.

AKTUALIZOVÁNO: Jedna z největších státních zakázek. Armáda nakoupí bojová vozidla za desítky miliard

Přečíst článek
F-35 Lightning

Česko chce nahradit gripeny americkými stroji F-35 Lightning. Má jít o vůbec nejdražší armádní nákup

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme