Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi odvolili. V Praze účast překonala 40 procent, došlo ke krádeži vlajky EU

Volební účast na mnoha místech ČR přesáhla 30 procent
ČTK
 ČTK

Účast ve volbách do Evropského parlamentu na mnoha místech České republiky přesáhla 30 procent, v Praze se dostala i přes 40 procent. Je tak vyšší než před pěti lety. Volební komise ani policejní prezidium neevidují žádné větší problémy nebo incidenty. V obci Břevnice na Havlíčkobrodsku ale někdo ukradl vlajku Evropské unie. Volební místnosti se uzavřely ve 14:00, výsledek voleb bude zveřejněn v neděli pozdě večer.

Reklama

V Praze se účast hodinu až dvě před uzavřením volebních místností pohybovala kolem 40 procent. Například v Praze 6 byla ještě vyšší a již ve 12:00 dosáhla hodnoty 44 procent, v Praze 5 to bylo 38,4 procenta. Necelých 40 procent lidí přišlo volit ke 13:00 v Praze 1 a Praha 4 hlásila ke 13:30 účast zhruba 45 procent. Čtyřicetiprocentní hranici přesáhla i Praha 12, kde ke 13:30 odvolilo zhruba 43 procent lidí, v Praze 14 přišlo k urnám asi 35,3 procenta oprávněných voličů.

V šestém volebním okrsku v Českém Krumlově byla volební účast před koncem hlasování 34,5 procenta. Do českobudějovické základní školy v Kubatově ulici přišlo tou dobou už okolo 40 procent voličů.

V Libereckém kraji se dvě hodiny před uzavřením volebních místností účast pohybovala kolem 30 až 35 procent. Na jednom ze tří okrsků na Základní škole Pasířská k urnám přišlo dokonce přes 39 procent zapsaných voličů, tamní zapisovatelka Pavla Paduchová odhaduje, že by mohli v účasti překonat tu před pěti lety, která činila 41,9 procenta. Po poledni už přicházejících lidí výrazně ubylo.

Ve volebním okrsku číslo 61 v Olomouci přišlo do 13:15 odevzdat svůj hlas necelých 38 procent voličů. Volební okrsek číslo 88 v Olomouci-Týnečku krátce před 13:30 hlásil volební účast bezmála 39 procent. V největším volebním okrsku ve Vsetíně-Rokytnici činila v 13:30 volební účast 30 procent a v nejmenším okrsku Semetín 40,3 procenta.

Reklama

Evropský parlament

Dalibor Martínek: Život europoslance je sladký. Aneb o čem vlastně volby jsou

Tak si pojďme říct pravdu o tom, o čem volby do Evropského parlamentu vlastně jsou. Plat europoslance je 10 075 euro. To je při současném kurzu koruny 24,6 za euro 250 tisíc korun měsíčně. K tomu náleží každému poslanci paušální platba, které mu podle legislativy umožňuje pokrýt výdaje, jako je pronájem kanceláří v zemi, kde byl zvolen, hardware a software, kancelářské potřeby, mobilní telefony a náklady na telekomunikace a internet. Je to 4950 euro měsíčně, což je dalších 122 tisíc korun.

Přečíst článek

Ve Zlíně byla k 13:00 volebních účast 37,9 procenta. V Rožnově pod Radhoštěm ve 12:00 činila 32,58 procenta. Nejvyšší účast byla v okrsku číslo osm, kde činí 40,27 procenta. Naopak nejméně voličů (26,4 procenta) přišlo volit v okrsku číslo jedna v ZŠ Videčská. „Před pěti lety byla volební účast v tuto dobu za Rožnov pod Radhoštěm 26,01 procenta,“ sdělila mluvčí radnice Petra Graclíková. V Uherském Hradišti byla ve 13:30 volební účast 35,9 procenta. „V pěti z celkem 25 volebních okrů přesáhla volební účast 40 procent,“ řekla Dagmar Vacková z uherskohradišťské radnice.

V největším středočeském městě Kladně dosáhla k 13:30 účast 29,2 procenta, řekla Miroslava Braunová z kladenského úřadu. V řadě dalších středočeských okresních měst účast překročila 30 procent překročila. Například v Benešově dorazilo k urnám 36,4 procenta voličů, v Kolíně 36 procent voličů. V Mladé Boleslavi se do 13:00 vypravilo k urnám 33,46 procenta voličů. Podobný zájem o volby mají v Berouně, kde účast k 13:30 dosáhla 33 procent, v Nymburce to bylo 34,5 procenta.

Krádež vlajky EU

Na Vysočině se volební účast pohybovala nejčastěji okolo 30 procent. Téměř 40 procent voličů přišlo před 14:00 hlasovat do volební místnosti v třebíčské Zahradníčkově ulici. V místnosti havlíčkobrodského hotelu Brixen hlasovalo 30 procent voličů. V souvislosti s volbami zaznamenala policie zatím jedinou událost. „V obci Břevnice na Havlíčkobrodsku někdo zřejmě do rána odcizil z budovy obecního úřadu vlajku Evropské unie, způsobil škodu 1700 korun,“ řekla mluvčí policie Dana Čírtková.

V plzeňském volebním okrsku ve velké čtvrti Bory přišlo do 13:30 odvolit téměř 47 procent z 326 voličů. Ve třetím plzeňském obvodu, kde je 63 okrsků, je to nejvyšší účast. V Čilé na Rokycansku, v nejmenší obci Plzeňského kraje, kde je na každých volbách téměř stoprocentní účast, přišlo do 13:30 odvolit 17 místních občanů z 18 voličů a dalších sedm lidí na voličský průkaz. „Místní občané sem rádi chodí, přijdou si popovídat. Poslední volička nepřijde, ta je v zahraničí. Takže letos nebudeme mít stoprocentní účast,“ řekla Ivana Hájková z komise.

„Odhadujeme, že se volební účast v Moravskoslezském kraji bude pohybovat kolem 33 procent. Jde ale o hrubé odhady,“ řekla Miroslava Chlebounová z tiskového oddělení hejtmanství. V roce 2019 byla účast o deset procent nižší. Rekordní byl letos zájem například v Karviné, kde by mohla být podle odhadů účast až 25 procent.

Pracovnice jihlavského magistrátu kompletuje vybavení volebních místností před volbami do Evropského parlamentu

Stanislav Šulc: Kdo chce volit Paroubka a mimozemšťany, má konečně šanci

Volby do Evropského parlamentu jsou za dveřmi. A nabízejí celou plejádu možností, jak zavzpomínat na dávné doby. Unikátní šance je připomenout legendární výrok Jiřího Paroubka, že některé zákony klidně prohlasuje třeba s Marťany. Nyní do Evropy chce jak Paroubek, tak Marťani, tedy přesněji mimozemšťani.

Přečíst článek

Průměrná volební účast v Ústeckém kraji do dnešních 13:00 dosáhla 27,5 procenta, uvedla krajská mluvčí Magdalena Fraňková. Například v ústeckých vyloučených lokalitách byla ale účast hluboko pod průměrem. V předlickém okrsku číslo 1016 byla odvolit necelá čtyři procenta oprávněných voličů, oproti tomu v ústecké části Hostovice, kde jsou rodinné domy, zapisovatelka odhadla účast na 35 procent.

V Karlovarském kraji se před uzavřením volebních místností účast pohybovala mezi 20 až 30 procenty. Na některých místech, jako třeba v lázeňské zóně v Karlových Varech, účast výrazně zvedli voliči s volebními průkazy. Naopak v menších městech byla volební účast nižší, v Sokolově okolo 20 procent, na obcích obvykle ještě méně.

V roce 2019 přišlo přišlo v Česku za oba dny voleb k urnám celkem zhruba 29 procent voličů. Byla to tehdy dosud nejvyšší účast v zemi při evropských volbách. Přesto šlo o třetí nejnižší účast ze všech zemí Evropské unie.

Lidé v Česku mohli v evropských volbách letos hlasovat popáté. Z kandidátů tří desítek politických stran, hnutí nebo jejich koalic vybírali 21 europoslanců. Výsledky Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní až v neděli pozdě večer, protože se čeká na uzavření volebních místností v Itálii.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme