Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi začali volit. Hlasuje se i v záplavami zasažených obcích

V Česku vyjma Prahy začaly dnes ve 14:00 volby krajských zastupitelů
ČTK
 ČTK

V Česku vyjma Prahy začaly ve 14:00 volby krajských zastupitelů. Celkové vítězství v nich obhajuje opoziční hnutí ANO. V některých oblastech včetně části hlavního města voliči vybírají také třetinu senátorů. Ve volbách do horní parlamentní komory o nejvíce znovuzvolení svých kandidátů usiluje vládní ODS.

Reklama

Hlasovat se bude i v několika desítkách obcí zejména na severu Moravy a ve Slezsku, které byly o minulém víkendu zatopeny. V pěti z nich, které volby nezvládnou vlastními silami, zajistí hlasování ministerstvo vnitra. Dvě desítky zaplavených obcí zorganizují volby vlastními silami, byť s komplikacemi, například se změnou volební místnosti. Kvůli problémům by se mohlo podle Českého statistického úřadu zpozdit zveřejnění celkových výsledků voleb, které bývají známy v noci na neděli.

Mezi dnešní voliče budou tradičně patřit prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) nebo jeho předchůdce a předseda ANO Andrej Babiš.

Mimopražští voliči, jichž je zhruba 7,3 milionu, si budou moci krajské zastupitele vybírat do dnešních 22:00. Po noční přestávce budou volební místnosti otevřeny v sobotu od 08:00 do 14:00. Pražané si zastupitelstvo hlavního města, které plní roli krajského parlamentu, budou vybírat až za dva roky při komunálních volbách. Senátní volby se týkaly před šesti lety ve 27 obvodech, kde se bude hlasovat i nyní, zhruba 2,7 milionu voličů.

O místa 675 krajských zastupitelů usiluje podle volebního webu 8269 kandidátů. Na jedno místo v každém z regionálních parlamentů tak připadá zhruba 12 uchazečů. V bitvě o Senát je 169 registrovaných adeptů, tedy zhruba šest kandidátů na jedno z 27 obsazovaných křesel v horní komoře. Výsledky voleb by měla tradičně počátkem příštího týdne projednat Státní volební komise s tím, že přinejmenším výsledky krajských voleb budou následně oficiálně vyhlášeny ve Sbírce zákonů.

Reklama

Co má smysl sledovat při víkendových volbách a proč to nejsou celkové výsledky?

Stanislav Šulc: Co má smysl sledovat při víkendových volbách a proč to nejsou celkové výsledky?

Volby do krajských zastupitelstev dlouhodobě patří k těm nejméně sledovaným politickým kláním u nás. A nepomůže tomu ani skutečnost, že se zároveň volí třetina senátorů. Jak ale naznačily volby do Evropského parlamentu, doba se mění a s ní také voliči a jejich poselství, která svými hlasy politikům vzkazují. Co má tedy smysl sledovat během nadcházejících voleb, zejména v kontextu parlamentních voleb v příštím roce? Zde jsou nejdůležitější otázky.

Přečíst článek

David Ondráčka: Za kulisy krajských voleb. Přes kraje teče hodně peněz aneb jak politické zájmy ovlivňují život v regionech

Krajské volby tento víkend opět ukáží, jak úsměvně málo se v Praze a celostátních médiích ví o skutečných zájmech a osobních i mocenských vazbách v regionech. Jak povrchně o nich referujeme jen přes osoby lídrů, ale hejtman kraj sám neřídí, reálně je jen jedním z radních. Kraje jsou dnes především vlivné dotační struktury a to definuje zájmy, o které se na nich hraje. Kolem toho se pochopitelně točí i krajské volby a následné sestavování vládních koalic, řízení klíčových krajských holdingů a příspěvkovek, tak funguje i sponzoring kandidátů.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme