Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká diplomacie dementuje tvrzení o zapojení ČR do plánu svrhnout Madurovu vládu

Česká diplomacie dementuje tvrzení o zapojení ČR do plánu svrhnout Madurovu vládu
Profimedia
 ČTK

Veškerá tvrzení o zapojení České republiky do plánu svrhnout vládu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura postrádají jakýkoli reálný základ. Uvedl to mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake.

Reklama

Latinskoamerická země minulý týden zadržela dva Španěly, tři občany Spojených států a jednoho Čecha, viní je ze snahy destabilizovat politickou situaci v zemi a zabít některé její představitele včetně Madura.

České velvyslanectví v kolumbijské Bogotě, pod které spadá i Venezuela, zaslalo tento týden v souvislosti se zadržením Čecha nótu na venezuelské ministerstvo zahraničí. Žádá o detailní informace o případu a konzulární kontakt.

O dění ve Venezuele informují i dva „novináři“ stvoření umělou inteligencí

O zatýkání ve Venezuele informují i dva „novináři“ stvoření umělou inteligencí

O povolebním dění ve Venezuele informují na internetu společně i dva mladí „novináři“, ona se jmenuje La Chama a on El Pana. Na rozdíl od zpráv, které přinášejí, ale nejsou skuteční a autoritářský, režim prezidenta Nicoláse Madura je tak nemůže zatknout, jako to po prezidentských volbách udělal už v případě více než tisíce lidí včetně novinářů. Informoval o tom server BBC Mundo.

Přečíst článek

Zdroj ze španělského ministerstva zahraničí agentuře Reuters už dříve řekl, že zatčení španělští občané neměli žádné vazby na španělské tajné služby a že Španělsko nebylo zapojeno do žádného plánu na politickou destabilizaci Venezuely.

Reklama

Americké ministerstvo zahraničí v sobotu potvrdilo zadržení jednoho příslušníka americké armády a uvedlo, že ví o nepotvrzených zprávách o dalších dvou amerických občanech zadržených ve Venezuele. Tvrzení venezuelských úřadů ale odmítlo.

Zpráva o zadržení cizinců přichází poté, co venezuelská vláda tento týden odvolala svého velvyslance ve Španělsku ke konzultacím a předvolala si španělského velvyslance ve Venezuele. Vystupňovala tak diplomatické napětí po prezidentských volbách z konce července, v nichž podle venezuelských úřadů opět zvítězil Maduro. Opozice to zpochybnila a západní státy jí většinou dávají za pravdu.

Dolní komora španělského parlamentu minulý týden schválila výzvu, aby vláda premiéra Pedra Sáncheze uznala venezuelského opozičního lídra Edmunda Gonzáleze jako zvoleného prezidenta. Výzva není závazná a Sánchez už uvedl, že bude postupovat v souladu s dalšími zeměmi Evropské unie. EU zatím neuznala za vítěze venezuelských voleb nikoho.

Maduro dál povede Venezuelu, opozice výsledek voleb odmítá

Nejvyšší volební úřad ve Venezuele (CNE) označil v pondělí za vítěze nedělních prezidentských voleb dlouholetého autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Opozice to odmítla uznat, podle ní zvítězil se 70 procenty hlasů její kandidát Edmundo González Urrutia, uvedly zahraniční agentury. Za těžko uvěřitelný označili výsledek oznámený CNE chilský prezident Gabriel Boric a pochybnosti o něm vyjádřil i americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Přečíst článek

Protesty ve Venezuele

Amerika vymění Putina za Madura. Ruskou ropu má nahradit ta z Venezuely

Bílý dům předvedl dokonalý diplomatický obrat. Kvůli omezení dodávek ruské ropy obnovil styky se zapovězeným autoritářským režimem ve Venezuele, velkým spojencem Ruska.

Přečíst článek

Reklama

Související

Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

AKTUALIZOVÁNO: Hrrr na čerpací stanice. Pavel podepsal zvýšení daně z nafty, cena stoupne již od úterý

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Lukáš Kovanda: Prezident Pavel zvažuje veto konsolidačního balíčku. Ale neříká konkrétně, proč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme