Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína a Rusko zahájily společné vojenské cvičení

Ruský prezident Vladimir Putin si se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem rozumí
ČTK
 ČTK

Čína a Rusko zahájily společné vojenské námořní cvičení. Lodě čínské pobřežní stráže Mej-šan a Siou-šan připluly do ruského přístavu Vladivostok na Dálném východě. Informovala o tom agentura Reuters. Slavnostní setkání flotil se již uskutečnilo, na programu jsou společná cvičení i hlídky. Společné cvičení je plánováno do 20. září.

Reklama

Čínské ministerstvo obrany už dříve oznámilo, že uspořádá s Ruskem společná námořní a letecká cvičení v Japonském a Ochotském moři.

Rusko společnými manévry usiluje o pomoc Číny při snaze dosáhnout svého dlouhodobého cíle stát se velmocí v tichomořském regionu, uvedla agentura AP. Moskva zároveň podporuje čínské územní nároky v Jihočínském moři i jinde.

Peking naopak odmítl kritizovat ruskou invazi na Ukrajinu, která vypukla v únoru 2022. Spojené státy a Severoatlantickou alianci pak Čína obvinila, že provokují ruského prezidenta Vladimira Putina. Peking sice Rusku zbraně přímo neposkytl, ale stal se pro něj klíčovým ekonomickým partnerem jakožto hlavní odběratel ruské ropy a plynu nebo dodavatel elektroniky a dalšího zboží.

T-90

Rusové na Ukrajině už přišli o více než 10 tisíc obrněnců

Ztráty obrněné techniky, která by měla ruské pěchotě otevřít cestu do ukrajinských měst a vesnic, přesáhly 10 tisíc kusů. Při tomto tempu ztrát by Rusko přibližně za rok mohlo přijít o schopnost zásobovat bojující armádu nezbytným množstvím techniky, upozornil server The Moscow Times, zakázaný ruskými úřady.

Přečíst článek

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin opět navýšil počet vojáků v ruské armádě

Ruský prezident Vladimir Putin výnosem navýšil tabulkový počet ruských vojáků o asi 180 tisíc na celkových 1,5 milionu. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného na internetových stránkách Kremlu. Je to potřetí od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022, co Moskva rozšířila řady armády, připomněl ruskojazyčný server BBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme