Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína opět stupňuje vojenskou aktivitu v okolí Tchaj-wanu

Čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
 ČTK

Tchaj-wan zaznamenal ve svém okolí rozsáhlou aktivitu čínského vojenského letectva a námořnictva. Píše to agentura AFP s odkazem na tchajwanské ministerstvo obrany.

Reklama

Tchaj-wan také odsoudil test čínské mezikontinentální rakety nad Tichým oceánem. Čína považuje ostrov za vzbouřeneckou provincie a nevylučuje jeho připojení za použití síly.

Tchajwanská armáda zaznamenala za poslední den pohyb v okolí ostrova osmi vojenských plavidel a 43 armádních letounů, z nich 34 vletělo do prostoru nad Tchajwanským průlivem, který si nárokuje ostrovní stát. „Situaci jsme sledovali a následně jsme zareagovali,“ uvedlo tchajwanské ministerstvo obrany.

Čína posílá k Tchaj-wanu téměř denně své letouny, bezpilotní prostředky či lodě. Zmíněný počet je nezvykle vysoký. V první polovině července však Tchaj-wan zaznamenal ve svém okolí až 66 čínských vojenských letounů za jeden den.

V souvislosti se středečním testem čínské balistické rakety tchajwanské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, ve kterém odsuzuje „neustále čínské vojenské aktivity v regionu, které ohrožují současný mírový stav“. Tchaj-wan vyzval Peking, aby se choval racionálně a projevil zdrženlivost.

Reklama

Peking považuje demokraticky spravovaný Tchaj-wan za svoji provincii a uvádí, že sjednocení s ostrovem je nevyhnutelné. Pro jeho dosažení nevyloučil použití síly, ačkoliv prohlašuje, že preferuje diplomatické řešení. Především USA se vojenskou podporou ostrova snaží Čínu odradit od rozhodnutí zabrat jej vojensky.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínská ekonomika se pokouší o restart. Pomoci mají největší opatření od dob pandemie

Čínská centrální banka zavádí největší opatření na podporu hospodářského růstu od pandemie nemoci covid-19. Jejich cílem je dostat ekonomiku z deflační stagnace a nasměrovat ji zpět k vládnímu cíli růstu. Analytici však upozorňují, že pro dosažení cílů je nezbytná další fiskální pomoc, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Zbraně Rusů mají většinu součástek z Číny, ale i z USA

Kyjev: Zbraně Rusů mají většinu součástek z Číny, ale i z USA

Přibližně 60 procent zahraničních součástek nalezených v ruských zbraních na ukrajinském bojišti se do Ruska dostalo z Číny. Podle agentury Reuters to uvedl poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasjuk.

Přečíst článek

Reklama

Související

Čínská armáda pokračuje v manévrech kolem Tchaj-wanu

Čínská armáda i nadále krouží kolem Tchaj-wanu. Cvičení má „prověřit schopnost převzít moc“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme