Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čína stupňuje tlak u Tchaj-wanu. Země zahájila vojenské manévry, vede je ze všech směrů

Si Ťin-pching, čínský prezident
ČTK
 ČTK

Čína zahájila další vojenské cvičení v okolí Tchaj-wanu a označila je za varování před „separatistickými činy“ tohoto ostrova.

Reklama

Podle Reuters čínská armáda oznámila, že její lodě a letadla se k Tchaj-wanu přiblíží ze severu, jihu, východu i z Tchajwanského průlivu. Tchajwanská vláda krok označila za další provokaci ohrožující stabilitu v regionu, ministerstvo obrany nicméně uvedlo, že konflikt nebude eskalovat, zvýšilo ale pohotovost.

Tchajwanský prezident Laj Čching-te na dnešek svolal bezpečnostní schůzku na vysoké úrovni. Spojené státy vyjádřily znepokojení a vyzvaly Čínu, aby zachovala zdrženlivost a vyvarovala se kroků, které by mohly narušit mír a stabilitu.

Čínské ministerstvo obrany uvedlo, že cvičení jsou reakcí na odmítnutí tchajwanského prezidenta z minulého týdne ustoupit požadavkům Pekingu a uznat Tchaj-wan jako součást Čínské lidové republiky pod vládou komunistické strany.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čína potřebuje nakopnout ekonomiku, země se výrazně zadluží

Čína se výrazně více zadluží, aby zvýšila hospodářský růst. Podpoří lidi s nízkými příjmy, trh s nemovitostmi a doplní kapitál státních bank, oznámila vláda v Pekingu. Ministr financí Lan Fo-an podle agentury AFP uvedl, že Čína v příštích třech měsících vydá dluhopisy přibližně za 2,3 bilionu jüanů (7,5 bilionu korun). Oznámená opatření se ale u investorů setkala s vlažným přijetím, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

„Spojené státy jsou vážně znepokojeny cvičením v Tchajwanském průlivu a v okolí Tchaj-wanu,“ uvedl mluvčí ministerstva zahraničí ve Washingtonu Matthew Miller. „Nezávislost Tchaj-wanu a mír v Tchajwanském průlivu jsou vzájemně neslučitelné,“ komentovalo čínské ministerstvo zahraničí cvičení své armády.

Peking provádí vojenské manévry kolem Tchaj-wanu často, ty dnešní jsou čtvrté větší ze všech směrů za poslední dva roky. Vojenské cvičení má podle Pekingu otestovat společné schopnosti čínských jednotek. Lodě a letadla se mají zaměřit na bojovou připravenost hlídek či blokování klíčových přístavů a území. Nebyla však oznámena žádná střelba ani vyhlášena bezletová zóna, píše Reuters.

„Cvičení slouží jako varování před separatistickými činy tchajwanských sil. Jde o legitimní a nutné operace na záchranu státní suverenity a národní jednoty,“ uvedlo čínské velitelství v angličtině i čínštině. Zveřejnilo také mapu devíti oblastí kolem Tchaj-wanu, kde se cvičení koná. Neuvedlo ale, jak dlouho bude trvat. „Je to důležité varování těm, kteří podporují nezávislost Tchaj-wanu, a znamení našeho odhodlání chránit naši národní suverenitu,“ uvedl mluvčí čínského námořnictva.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Podpora Tchaj-wanu? V Číně bude potrestána i smrtí

Čína pohrozila, že bude v krajních případech zarytým zastáncům nezávislosti Tchaj-wanu ukládat trest smrti. Zvyšuje tím svůj nátlak na Tchaj-wan, přestože čínská justice nemá nad demokraticky spravovaným ostrovem žádnou soudní pravomoc, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. To sice Tchaj-wan oficiálně neudělal, přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle. Má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné politické strany.

Vojenské manévry kolem ostrova jsou podle agentury Reuters odvetným krokem za projev tchajwanského prezidenta Laj Čching-tea z minulého týdne, v němž mimo jiné prohlásil, že Peking nemá právo „reprezentovat Tchaj-wan“. Řekl to u příležitosti státního svátku 10. října, který připomíná revoluci z roku 1911, jež ukončila vládu mandžuské dynastie Čching a vedla k vyhlášení Čínské republiky, za jejíhož pokračovatele se Tchaj-wan považuje. Oficiálně se Tchaj-wan totiž nazývá Čínská republika. Laj ale také v projevu minulý týden ve čtvrtek vyzval k dialogu s Čínou a vyzval Peking, aby využil svého vlivu a pomohl ukončit konflikty na Blízkém východě a na Ukrajině. Čínská státní média projev tchajwanského prezidenta kritizovala.

Kritika od USA

Na čínské vojenské cvičení reagovalo v neděli americké ministerstvo zahraničí. Reakce Pekingu „vojenskou provokací na rutinní výroční projev“ je podle americké diplomacie neopodstatněná a hrozí eskalací.

Čínský prezident Si Ťin-pching

Si Ťin-pching: USA se snaží vyprovokovat útok na Tchaj-wan

Čínský prezident Si Ťin-pching při loňském setkání řekl předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové, že Spojené státy se snaží Čínu vyprovokovat k útoku na Tchaj-wan. S odvoláním na nejmenované informované zdroje to napsal deník Financial Times.

Přečíst článek

Americké ministerstvo zahraničí dodalo, že Spojené státy zůstávají oddány své dlouhodobé politice jedné Číny. Washington udržuje oficiální diplomatické vztahy pouze s Pekingem, s Tchaj-wanem ale má čilé neoficiální styky a dodává mu zbraně, což zdůvodňuje tím, že ostrovu pomáhá udržet obranyschopnost. Nezávislost Tchaj-wanu v současné době uznává jen 12 zemí světa, s nimiž ostrov udržuje diplomatické vztahy. Podle webu tchajwanského ministerstva zahraničí jde většinou o malé státy v Karibiku a Tichomoří.

V Praze je dnes bývalá tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, vystoupí na 28. ročníku mezinárodní konference Forum 2000 v pražském Kongresovém centru.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme