Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Debata Trumpa s Bidenem: Došlo na osočování, hádky, „bláboly“ i lži

Debata Trumpa s Bidenem: Došlo na osočování, hádky, „bláboly“ i lži
Profimedia
 ČTK

Republikán Donald Trump ve čtvrteční televizní debatě s Joem Bidenem na CNN zopakoval své tvrzení, že ruská invaze na Ukrajinu by nezačala, kdyby Spojené státy měly skutečného lídra, kterého by ruský prezident Vladimir Putin respektoval. Bidena nařkl, že ruskou invazi na Ukrajinu „podpořil“, aniž by své tvrzení jakkoliv rozvedl. Prohlásil rovněž, že sám by konflikt na Ukrajině vyřešil ještě jako zvolený prezident před inaugurací, nevysvětlil však, jak by toho docílil. Biden na Trumpovu adresu řekl, že „v životě neslyšel tolik blábolů“, Putina označil za „válečného zločince“ a vyzdvihl jednotu NATO.

Reklama

Trump odpovídal na dotaz moderátorky CNN Dany Bashové, zda jsou pro něj přijatelné podmínky pro ukončení bojů ruského prezidenta, který požaduje, aby se Kyjev vzdal ambice připojit se k Severoatlantické alianci a aby ukrajinské jednotky opustily čtyři území na východě země, které nyní invazní vojska částečně okupují. Ukrajina požadavky odmítla; jejich přijetí by se podle ní rovnalo kapitulaci.

Přípravy na prezidentskou debatu v USA

První prezidentská debata: Ustojí Biden a Trump souboj v náročných podmínkách?

Televizní stanice CNN se snaží, aby první z debat Bidena s Trumpem byla konstruktivní diskusí. Miliony diváků ale budou sledovat, zda ji nestarší konkurenti v dějinách vůbec zvládnou. Jak dosud kampaň probíhala?

Přečíst článek

Trump začal na otázku odpovídat prohlášením, že američtí vojáci a veteráni „nemůžou vystát“ Bidena, řekl, že americký odchod z Afghánistánu v roce 2021 byl „nejhorším momentem v historii země“.

„Putin viděl tu neschopnost,“ prohlásil Trump a obvinil Bidenovo vedení nejen ze začátku války na Ukrajině, ale i teroristických útoků, které spáchalo loni v říjnu palestinské hnutí Hamás v jižním Izraeli.

Reklama

„V životě jsem neslyšel tolik blábolů,“ reagoval Biden. Trumpa posléze kritizoval za jeho výrok z letošního února, kdy republikánský exprezident vzkázal Putinovi, aby si „dělal, co chce“.

(Putin) chtěl dobýt Kyjev za pět dní, protože byl součástí starého Sovětského svazu...to se mu vůbec nepodařilo, ztratili tisíce vojáků, 500 tisíc vojáků,“ řekl mimo jiné Biden.

Trump: Zelenskyj je nejlepší obchodník na světě

Turmp na opětovné vyzvání moderátorky odpověděl, že Putinovy podmínky pro konec války na Ukrajině pro něj přijatelné nejsou. USA však podle něj na válku „hloupě“ vydávají miliony na dolarů.

„Pokaždé, když (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj vstoupí do téhle země, odejde s 60 miliony dolarů, je nejlepší obchodník na světě,“ poznamenal Trump v nepřímé kritice americké podpory napadené Ukrajiny.

„Putin je válečný zločinec,“ reagoval Biden a pokračoval: „Chce celou Ukrajinu, ne jen část. A myslíte, že se pak zastaví, když ji dostane? Co myslíte, že se stane s Polskem, s Běloruskem? Všechny ty peníze, které Ukrajině dáváme, jsou ve zbraních, které vyrábíme tady ve Spojených státech. A naši partneři v NATO dávají tolik financování, jako jsme dali my“.

Trump a Biden mají šanci oslovit nerozhodnuté voliče v nezvykle brzké debatě

„V sázce je hodně“. Trump s Bidenem v první debatě zacílí na nerozhodnuté voliče

Hodina a půl, žádné publikum, jasně vymezený čas pro řečníky. Takové jsou základní parametry televizního duelu, v němž se více než čtyři měsíce před volbou americké hlavy státu utkají dva hlavní kandidáti: současný prezident Joe Biden a jeho předchůdce Donald Trump. Pro oba muže se v noci na pátek naskýtá vzácná šance oslovit nerozhodnuté voliče v souboji, v němž se očekává velmi těsný výsledek.

Přečíst článek

Jak to vidí novináři

A co o vystoupení kandidátů píší americká média? Biden svým výkonem v první předvolební debatě neuklidnil voliče, kteří mají obavy, že je na výkon funkce příliš starý. Před kamerami byl 81letý demokrat nejistý a zasekával se, uvádí ve svých hodnoceních americký tisk. Jeho 78letý republikánský soupeř a exprezident Donald Trump byl sebevědomý, ovšem jeho vystoupení bylo plné nepravdivých a zavádějících výroků.

„Možná největší otázkou před tímto večerem bylo, jak si povede Biden, vzhledem k silným obavám voličů ohledně jeho věku a bystrosti,“ napsal deník The Washington Post (WP). „Čtvrteční výkon nebyl dobrý. V některých momentech byl dokonce mizerný,“ pokračuje analýza.

Jak uvádí deník The New York Times (NYT), prezident měl od začátku přenosu chraplavý hlas. Podle agentury AP se často zasekával a měl problém dokončovat své argumenty a účinně útočit na svého oponenta i ve chvílích, kdy měl fakta na své straně. List The Wall Street Journal (WSJ) poznamenal, že mezi dvěma kandidáty není velký věkový rozdíl, ale Biden před zraky televizních diváků vypadal starší.

„Byl to ten druh vystoupení, kterého se demokrati obávali,“ uvádí WSJ. NYT zase napsal, že Biden potřeboval rozptýlit pochybnosti ohledně své mentální kondice, svým „nekoherentním“ výkonem je ale pouze rozdmýchal.

Trump byl na druhé straně sebevědomý a vyrovnaný, napsala AP. Zároveň ale ignoroval fakta ohledně potratů či imigrace a předkládal „nepravdivá tvrzení, prázdná superlativa a zřetelně přeháněl“. „Už to není žádné překvapení, ale Trumpovo vystoupení zahrnovalo tradiční proud nepravdivých a zavádějících tvrzení,“ dodává WP.

Donald Trump

Tlak na Moskvu i Kyjev. Donald Trump přichází s plánem na ukončení války

Plán dvojice důležitých poradců Donalda Trumpa na ukončení bojů na Ukrajině počítá s vytvořením tlaku na Kyjev i na Moskvu. Ukrajinu by Washington varoval, že další americké zbraně dostane, jen když přistoupí na mírové rozhovory. Rusko zase, že pokud odmítne vyjednávat, zvýší USA svou podporu napadené zemi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Trump s „morálkou pouličního kocoura“ takřka nepřetržitě lhal, přesto večer zvládl lépe než křehký Biden

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme